Більше мільйона українців недоїдають - ООН просить на гуманітарну допомогу в 2018 році 187 млн доларів

08 ГРУДНЯ 2017 12:40

У наступному році на надання гуманітарної допомоги жителям України потрібно 187 мільйонів доларів. Криза, пов'язана з конфліктом на сході країни, торкнувся 4,4 мільйона чоловік. 3,4 мільйона з них потребують допомоги, 2,3 мільйона знаходяться в особливо жалюгідному становищі, передає  TrueUA з посиланням на UN.Про це заявив Гуманітарний координатор ООН в Україні Ніл Уолкер, представляючи в Женеві доповідь, в якому оцінюються гуманітарні потреби жителів України на майбутній рік.  

Жителі районів, розташованих уздовж так званої «лінії зіткнення», регулярно піддаються артилерійським обстрілам, сорок відсотків з них - щодня. Щомісяця близько мільйона чоловік перетинає цю «лінію». Її протяжність складає 457 кілометрів, а переходів всього п'ять. Людям доводиться вистоювати довгі черги, щоб отримати соціальні виплати - пенсії та допомоги.  

При цьому вся прилегла територія стрімко перетворюється в саму заміновану територію в світі.  

1,2 мільйона людей відчувають тепер брак продовольства - це в два рази більше, ніж в минулому році.   

Зростає і кількість випадків стійкого до антибіотиків туберкульозу, ВІЛ та навіть поліомієліту. Показники захворюваності на ВІЛ серед вагітних жінок в зоні конфлікту набагато перевищують середні цифри по країні.  

Крім того, гуманітарну ситуацію погіршують суворі українські зими, обмеження на доставку гуманітарних вантажів і важкі умови життя в зоні конфлікту.   

За оцінками авторів доповіді, надії на мир тануть так само швидко, як заощадження місцевих жителів. Переживаючи четвертий рік конфлікту, мільйони людей змушені вибирати, як витратити ті невеликі суми, що у них залишилися, - купити ліки або продукти харчування, заплатити за оренду житла або за його опалення.   

На гуманітарні операції на сході України не вистачає коштів, а міжнародне співтовариство практично не згадує про долю жителів цієї країни.

 

Суспільство, 08.12.2017 12:40