Фото: Офіс президента України

"Два рукописні списки імен на стіні підвалу": Блінкен розповів про побачені жахіття у Ягідному, яке було під окупацією

Державний секретар США Ентоні Блінкен на початку вересня відвідав Україну. Він побував у Києві, відвідав прикордонників, а також їздив до Ягідного, що на Чернігівщині. Саме там росіяни під час окупації у березні 2022 року понад місяць утримували 300 українців — переважно жінок, дітей та людей похилого віку — та використовували їх як живий щит.

Враженнями від побаченого він поділився на Раді безпеки ООН. Як пише CNN, Блінкен розповів, що у Ягідному бачив "два рукописні списки імен на стіні підвалу".

"Один містив імена селян, яких стратили російські війська. Інший — людей, які загинули в підвалі. Найстаршій жертві було 93 роки. Наймолодшій — шість тижнів. Росіяни дозволяли вивозити тіла лише один раз на день, тому діти, батьки, чоловіки та дружини були змушені годинами перебувати біля трупів своїх близьких. Я починаю з цього, тому що зі відстані цієї зали справді легко впустити з поля зору, що таке українські жертви російської агресії", — сказав Блінкен.

Він наголосив, що все це сталося лише в одній будівлі, в одній громаді в Україні. А таких місць ще дуже багато. Крім того, Блінкен нагадав у Радбезі ООН про нещодавні атаки Росії на Україну. 

"Тільки за останній тиждень Росія розбомбила житлові будинки в Кривому Розі, спалила склади гуманітарної допомоги у Львові, знищила зерно в Одесі, обстріляла вісім населених пунктів на Сумщині за один день. Це щодня переживають українські родини. Це те, що вони переживають протягом усіх 575 днів цього повномасштабного вторгнення. Це те, що вони терпітимуть завтра і післязавтра, доки Росія веде цю жорстоку війну", — зауважив Блінкен.

У своїй промові Блінкен також нагадав, що Росія порушує міжнародний порядок.

"Важко уявити, щоб країна демонструвала більше презирства до ООН і всього, за що вона виступає. Це йде від країни, яка має постійне місце в цій Раді", — додав він.

Видання зазначає, що ці слова держсекретаря пролунали напередодні візиту президента Володимира Зеленського до Вашингтона на тлі підготовки адміністрації Байдена до потенційного протистояння з Конгресом у питанні продовження підтримки України. 

Раніше в інтервʼю СBS Блінкен також зауважив, що Україна демонструє нетерпимість до корупції, а США контролюють надані Києву кошти, американські платники податків можуть бути спокійними.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський 20 вересня виступив на Радбезі ООН у Нью-Йорку. Він знову закликав виключити Росію з Ради безпеки й знову розкритикував ООН за те, що Росія продовжує перебувати при владі, попри загарбницьку війну проти України. Також президент озвучив справедливий сценарій завершення війни.

Перед початком засідання посол Росії в Організації Об'єднаних Націй Василь Небензя спробував заблокувати виступ українського президента Володимира Зеленського на Раді безпеки. Представника окупантів обурило, чому українському лідерові надали слово першим. Щоправда, його різко поставив на місце головуючий засідання — прем’єр-міністр Албанії Еді Рама.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 21.09.2023 00:43