Блокада кордону Польщі: прикордонники порахували кількість вантажівок у черзі

На кордоні Польщі та України триває блокада польськими протестувальниками чотирьох контрольно-пропускних пунктів. Майже 2,5 тисячі вантажівок залишаються заблокованими через страйк.

Про це в ефірі телемарафону повідомив представник Державної прикордонної служби України (ДПСУ) Андрій Демченко. За його словами, близько 2400 українських перевізників застрягли на кордоні з боку Польщі.

"Найбільше вантажівок скупчилося біля пунктів пропуску "Шегині" та "Рава-Руська". Також заблоковані пропускні пункти "Ягодин" і "Краковець". Ми фіксуємо, що певна кількість вантажівок за добу перетинає кордон як на виїзд із Польщі, так і польська сторона приймає певну кількість. Але тієї інтенсивності, яка була до 6 листопада, немає", — зазначив Демченко.

Також речник прикордонників наголосив, що на кордоні зі Словаччиною за останню добу пункт "Вишнє Німецьке — Ужгород" пропустив близько 320 машин в обох напрямках. Водночас близько 600 фур зараз стоїть у черзі на словацькому боці кордону.

Блокада польських перевізників пунктів пропуску з Україною

Польські перевізники з 6 листопада загальмували рух вантажівок через пункти пропуску "Корчова — Краківець", "Гребенне — Рава-Руська" та "Дорогуськ — Ягодин". Поляки вимагають повернення дозволів на вантажоперевезення в межах ЄС для українських транспортних компаній, тобто скасування так званого транспортного безвізу, який впровадили в червні 2022 року.

З 23 листопада поляки також почали блокувати вантажівки в пункті пропуску "Медика — Шегині". Через такі дії польської сторони Україна зіткнулася з проблемою постачання пального. До того ж в уряді України кажуть,  що блокування руху вантажівок через кордони знижує рівень продовольчого експорту.

Нагадаємо, напередодні з'явилися інформація, що польські протестувальники можуть заблокувати ще два пункти пропуску на кордоні: йдеться про "Устилуг — Зосин" і "Нижанковичі — Мальховіце".

Раніше повідомлялось, що у Польщі домовилися про кроки для часткового зняття блокади кордону. Міністр інфраструктури Алвін Гаядхур зустрівся з польськими перевізниками, які блокують чотири пункти перетину кордону з Україною.

Також 1 грудня українські водії оголосили голодування. Щоправда, після домовленостей з українськими дипломатами та представниками протестувальників все ж погодилися призупинити голодування.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 02.12.2023 15:28
Вантажівки в черзі на українсько-польському кордоні. Фото: Міністерство інфраструктури України