Блокування кордону триває. Джерело: "Суспільне"

Польські перевізники можуть заблокувати ще два пункти пропуску на кордоні з Польщею

Польські протестувальники можуть заблокувати ще два пункти пропуску на кордоні. Зараз страйки тривають на чотирьох ділянках кордону: "Шегині — Медика", "Краківець — Корчова", "Рава-Руська — Гребенне" та "Ягодин — Дорохуськ".

Про це повідомило "Суспільне" з посиланням на заяву віце-президента Асоціації міжнародних автоперевізників Володимира Баліна.

"Ми отримали поки що неофіційну інформацію, що страйкувальники хочуть розповсюдити свій страйк і блокування вантажівок на пропускні пункти "Устилуг — Зосин" і "Нижанковичі — Мальховіце". Це трохи дивна для нас інформація, бо там рухається тільки порожній транспорт. При цьому в "Устилуг — Зосін" — тільки в напрямку з України в Польщу. Навіщо це робити не зовсім зрозуміло. Можливо, щоби посилити тиск на польську владу", — висловив припущення Володимир Балін.

Також, за його словами, з понеділка, 27 листопада, на пункті пропуску "Шегині — Медика" відбуватимуться цілодобові блокування, хоча раніше страйкарі обмежували рух до пункту пропуски лише вдень. Цілодобовий страйк на цьому напрямку також підтвердив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко.

Страйки на кордоні між Польщею та Україною: вимоги протестувальників

6 листопада польські перевізники розпочали страйк на польсько-українському кордоні. Протести водіїв ускладнили рух для вантажівок.

У Державній прикордонній службі перерахували перелік вимог протестувальників. Частина з них мають технічний характер, проте інша частина стосується принципових, засадничих для України речей.

Ключова вимога — повернення системи видачі дозволів для роботи в країнах Євросоюзу українських перевізників. Після початку повномасштабної війни Європейський Союз пішов на безпрецедентні кроки для підтримки української економіки та на рік скасував необхідність отримання українцями згаданих дозволів. А влітку цього року ЄС продовжив дію цієї норми до червня 2024 року. Тепер польські перевізники вимагають скасувати цю пільгу у принципі та повернути стару дозвільну систему.

Ще одна вимога — посилення правил перевезень за сертифікатом Європейської конференції міністрів транспорту.

Згодом, 13 листопада, Україна провела перемовини з польськими перевізниками щодо розблокування кордону. Поки що до спільного знаменника сторони не дійшли.

Нагадаємо, 26 листопада стало відомо, що на польсько-українському кордоні фіксують черги з гуманітарною допомогою для українських водіїв попри заяви протестувальників про безперешкодний проїзд.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 27.11.2023 10:33