Фото ілюстративне. Джерело: Forbes Bulgaria

Болгарія планує скасувати заборону імпорту агропродукції з України, — ЗМІ

Парламентський комітет із питань економічної політики й інновацій Болгарії ухвалив проект рішення про те, що країна не підтримує продовження заборони на імпорт деяких видів сільгосппродукції з України.

Про це повідомив Forbes Bulgaria.

Десять членів комітету проголосували "за" проект рішення, четверо висловилися "проти", двоє утрималися. Остаточне рішення парламент має ухвалити на пленарному засіданні.

У проекті йдеться про те, що країна не підтримує продовження після 15 вересня надзвичайного заходу щодо заборони імпорту до Болгарії, Польщі, Угорщини, Румунії та Словаччини насіння пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України. Документ дає доручення Раді міністрів вжити необхідних заходів для висловлення цієї позиції.

Водночас Національна асоціація виробників зерна Болгарії висловила невдоволення рішенням і заявила, що воно "ставить під загрозу болгарських виробників".

Заборона на імпорт українського зерна

У травні Європейський Союз дозволив п'ятьом сусіднім з Україною країнам заборонити продаж української пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику на внутрішньому ринку, дозволивши при цьому транзит таких вантажів для експорту в інші країни.

Термін дії заборони закінчується 15 вересня. Водночас Україна розраховує, що всі обмеження Єврокомісії на український аграрний експорт скасують.

Раніше в уряді Угорщини заявили, що прагнуть представляти інтереси угорського фермерського товариства, а тому запроваджують тимчасову заборону на імпорт агропродукції з України. Йдеться насамперед про зерно, насіння олійних культур, а також деяку іншу сільськогосподарську продукцію.

Водночас у Польщі вважають, що забороною на імпорт зерна та іншої сільськогосподарської продукції з України захищають вітчизняний аграрний сектор.

Нагадаємо, що Польща продовжить блокувати ввезення українського збіжжя після 15 вересня. Польський уряд погрожує в односторонньому порядку ухвалить рішення про заборону імпорту, якщо Єврокомісія не продовжить обмеження на ввезення до п’яти країн ЄС пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України.

У відповідь прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що наша держава звернеться до арбітражу Світової організації торгівлі (СОТ). Київ дотримується своїх зобовʼязань як за Угодою про асоціацію з Європейським Союзом, так і за правом СОТ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 13.09.2023 12:03