Фото: Twitter Моравецького

Польща блокуватиме українське зерно: Моравецький зробив різку заяву

Польща продовжить блокувати ввезення українського збіжжя після 15 вересня. Польський уряд погрожує в односторонньому порядку ухвалить рішення про заборону імпорту, якщо Єврокомісія не продовжить обмеження на ввезення до п’яти країн ЄС (Польща, Словаччина, Угорщина, Румунія, Болгарія) пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України.

Про це соцмережі Х (Twitter) повідомив глава уряду Матеуш Моравецький.

За його словами, Польща не дозволить, щоб "країну залило українське збіжжя". Моравецький опублікував відеоролик правлячої партії "Право і Справедливість", в якому наголошує, що Польща прийняла мільйони біженців з України. Водночас уряд захищатиме інтереси польського села.

"Незалежно від того, яким буде рішення брюссельських чиновників, ми не відкриємо наших кордонів", — написав Моравецький. 

Заборона на імпорт українського зерна

У травні Європейський Союз дозволив п'ятьом сусіднім з Україною країнам заборонити продаж української пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику на внутрішньому ринку, дозволивши при цьому транзит таких вантажів для експорту в інші країни.

Термін дії заборони закінчується 15 вересня. Водночас Україна розраховує, що всі обмеження Єврокомісії на український аграрний експорт буде скасовано з 15 вересня.

Раніше в уряді Угорщини заявили, що прагнуть представляти інтереси угорського фермерського товариства, а тому запроваджують тимчасову заборону на імпорт агропродукції з України. Йдеться насамперед про зерно, насіння олійних культур, а також деяку іншу сільськогосподарську продукцію.

Водночас у Польщі вважають, що забороною на імпорт зерна та іншої сільськогосподарської продукції з України захищають вітчизняний аграрний сектор.

Нагадаємо, що Міністерство зовнішніх справ України відреагувало на намір п’яти сусідніх країн Європи продовжити заборону на імпорт української аграрної продукції. У МЗС наголосили, що односторонні обмеження на український імпорт не відповідають "духу і букві" Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом та принципам і нормам Єдиного ринку ЄС. У відомстві звернулися до керівництва Євросоюзу та причетних країн із закликом знайти збалансоване рішення.

Із цього приводу зробив заяву і президент України Володимир Зеленський. За його словами, Україна категорично проти будь-яких подальших обмежень на експорт зерна. Якщо Європейський Союз продовжить заборону на імпорт українського зерна, то наша держава буде змушена звернутися до міжнародного арбітражу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 12.09.2023 10:59