Міністерство оборони Великої Британії. Фото: gov.uk

Британія та Норвегія об'єдналися у морську коаліцію для підтримки України: як союз посилить ЗСУ

Велика Британія разом з Норвегією створили нову коаліцію для підтримки України. Країни постачатимуть кораблі та інші транспортні засоби Збройним силам України для зміцнення здатності ведення бойових дій на морі.

Про це йдеться у заяві, опублікованій на урядовому сайті Великої Британії.

"Нова коаліція надаватиме Україні довгострокову підтримку, включно із навчанням, обладнанням та інфраструктурою для зміцнення безпеки на Чорному морі", — зазначається у повідомленні.

Морська коаліція тісно співпрацюватиме з українськими Військово-Морськими силами та Міністерством оборони з метою розвитку низки спроможностей, зокрема і швидкий розвиток морських сил у Чорному морі, продовження розбудови української морської піхоти та річкових патрульних кораблів для захисту прибережних і внутрішніх водних шляхів, повідомляє сайт британського уряду.

Міністр оборони Британії Грант Шеппс підтвердив передачу двох мінних тральників Королівських ВМС до складу Військово-Морських сил України. 

"Ці мінні мисливці нададуть Україні життєво важливі можливості, які допоможуть врятувати життя на морі та відкриють вкрай важливі експортні маршрути, які були серйозно обмежені з того часу, як Путін розпочав своє незаконне повномасштабне вторгнення", — зазначив британський посадовець.

За словами Шеппса, нова коаліція з морських можливостей координуватиме підтримку, яку Британія, Норвегія та інші країни надаватимуть Україні. У довгостроковій перспективі це допоможе Україні "трансформувати свій військово-морський флот, зробивши його більш сумісним із західними союзниками, більш сумісним з НАТО, та посилити безпеку в Чорному морі", вважає міністр оборони Великої Британії.

Нагадаємо, 6 грудня Сполучені Штати Америки оголосили пакет військової допомоги Україні. До нього увійшло озброєння вартістю 175 мільйонів доларів. В рамках нового пакету військової допомоги Україна отримає додаткові боєприпаси для HIMARS, протитанкові системи Javelin, ракети з оптичним наведенням, високошвидкісні протирадіолокаційні ракети та інше.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 11.12.2023 10:41