Британські експерти не стали встановлювати походження «Новачка»

04 КВІТНЯ 2018 11:34

Визначення країни походження речовини, яким був отруєний колишній подвійний агент Сергій Скрипаль не входило в завдання британських військових хіміків. Про це заявив глава британської військової науково-технологічної лабораторії «Портон-Даун» Гарі Ейткенхед, передає TrueUA з посиланням на The Guardian.  

За його словами, отруйна речовина була однозначно упізнана в лабораторії як «нервово-паралітична військова отрута «Новачок».  

«Ми не визначили точне джерело його походження, проте надали всю наукову інформацію уряду, яке потім використовувало інші джерела, щоб прийти до певних висновків», - підкреслив глава лабораторії. У той же час, за словами Ейткенхеда, виготовлення цієї отрути передбачає використання надзвичайно складних методів, які доступні тільки на державному рівні.  

Уряд Великобританії неодноразово вказував на Росію як на країну, де була виготовлена отрута, використана в замаху на колишнього подвійного агента і його дочку.  

«Росія або несе пряму відповідальність за атаку, або допустила потрапляння отрути не в ті руки», - заявила прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей.  

Тим часом в середу, 4 квітня, справі Скрипаля буде присвячене спеціальне засідання Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ), яке пройде в Гаазі.  

Лондон надав експертам ОЗХЗ доступ до отруйної речовини, однак не ясно, чи будуть на засіданні озвучені результати експертизи.

 

Події, 04.04.2018 11:34