Фото: Головне управління розвідки Міноборони України

Буданов закликав Канаду передати Україні ракети CRV7, які планують утилізувати

Очільник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов закликав Канаду передати Україні понад 80 тисяч ракет CRV7, які країна планує утилізувати. За його словами, у разі передачі Україна отримала б посилення в протистоянні з РФ, а Канада заощадила б гроші на утилізацію непотрібних ракет.

Заяву голови української розвідки цитує видання Global News.

Він наголосив, що понад 83 тисячі ракет CRV7, які призначені для наземного пуску, перебувають на складі канадської армії в Дандерні, неподалік Саскатуна. Буданов вважає, що Канада вже не має потреби у цих боєприпасах, а тому приватна військова компанія їх утилізує. Проте Україна, чиї запаси стрімко виснажуються, потребує цих ракет.

"Це допомогло б Україні протистояти російським військам і заощадило б платникам податків витрати на їхнє знищення. Ми сподіваємося, що це буде безпрограшна ситуація", — сказав Буданов.

Що кажуть у Канаді?

Країна наголошує, що розглядає можливість передачі ракет Україні, але є чимало проблем. Там додають, що CRV7 є це застарілими снарядами, а тому вони можуть бути небезпечними, оскільки згодом могли стати нестабільними. Це становить загрозу як для тих, хто з ними працюватиме, так і для тих, хто їх транспортуватиме.

Водночас Буданов стверджує, що CRV7 зможуть використовуватися як в українських ударних вертольотах, так і в наземних пускових установках для ураження російських танків і артилерії.


CRV7 — канадська авіаційна некерована ракета калібру 70 мм, яка призначена для ураження наземних цілей. Вона складається з кількох частин — корпус, ракетне паливо, двигун. Навіть якщо значну частину цих снарядів не можна використовувати в артустановках, то їх все одно можна переробити для інших потреб.

CRV7

Ракети CRV7. Фото: Вікіпедія

За словами експертів, оскільки CRV7 використовують тверде паливо, вони можуть бути безпечними за умови, що зберігалися належним чином і не піддавалися впливу вологи чи забруднення.


Нагадаємо, що минув уже рік відтоді, як Канада оголосила про закупівлю для України системи протиповітряної оборони NASAMS. Однак через певні бюрократичні моменти постачання цієї зброї затрималося. За інформацією журналістів, на початку січня міністр оборони Канади Білл Блер зустрівся з послом США в Канаді Девідом Коеном, щоби попросити пришвидшити передачу Україні системи протиповітряної оборони NASAMS.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.02.2024 01:46