Робота системи NASAMS. Джерело: mil.in.ua

Канада просить США пришвидшити передачу зброї для України

Минув уже рік відтоді, як Канада оголосила про закупівлю для України системи протиповітряної оборони NASAMS. Однак через певні бюрократичні моменти постачання цієї зброї затрималося.

Про це повідомив The Globe and Mail. За інформацією журналістів, минулого тижня міністр оборони Канади Білл Блер зустрівся з послом США в Канаді Девідом Коеном, щоби попросити пришвидшити передачу Україні системи протиповітряної оборони NASAMS.

Канадські офіційні особи заявили, що зенітно-ракетний комплекс середньої дії NASAMS оплачено ще в березні 2023 року. Його відправлення затримується через потребу укладення угоди між урядами США й України щодо продажу військового обладнання. Стосовно цієї угоди досі тривають перемовини.

NASAMS, які також виробляються у Норвегії, вважаються однією з найдосконаліших систем протиповітряної оборони. Кожна система містить радіолокаційний блок, датчики, мобільний командний центр і пускові установки, які можна завантажити шістьма ракетами кожну.

Україна вже має принаймні одну батарею NASAMS, а також дві зенітні системи Patriot виробництва США та деякі старіші радянські установки.

Секретар РНБО Олексій Данілов розповів виданню, що залишається суттєвий розрив між військовою допомогою, яку обіцяли надати Україні західні союзники, і тим, що Україна отримала.

"Нам не вистачає зброї, особливо тієї, яку обіцяли наші партнери. Я не буду дискутувати, чому це так, але хотів би підкреслити цей факт. Чи можемо ми когось звинувачувати? Очевидно, що  ні. Це наша країна і наша відповідальність, і ми несемо цю відповідальність", — наголосив Данілов.

Що відомо про системи NASAMS

Це норвезький зенітний ракетний комплекс середньої дальності, розробка норвезької компанії Norwegian Kongsberg і американської Raytheon. Його створювали для заміни зенітно-ракетного комплексу MIM-23 Hawk, що стояв на озброєнні збройних сил Норвегії.

NASAMS став першою наземною системою, де використали ракети AIM-120 AMRAAM і першу на Заході ракетну систему з локаторним наведенням. Літери SL в абревіатурі SL-AMRAAM означають з англійської (Surfaced Launched) — запущені з землі

1994 року NASAMS став на озброєння норвезьких військово-повітряних сил. Згодом відбулося декілька модернізацій цього озброєння. Його бойові спроможності перевершили можливості попередника. Вони збільшили здатність супроводу й ураження цілей, знижений час реакції системи та час підготовки до застосування. Завдяки впровадженню нових технологій, компактності та мобільності зменшена кількість особового складу бойового розрахунку. Висока уніфікація надала можливість сполучення з іншим обладнанням та системами. Станом на 2000 рік вартість одного взводу NASAMS оцінювали у 14 мільйонів доларів.

NASAMS. Джерело: "Мілітарний"

NASAMS. Джерело: "Мілітарний"

Як зазначає "Мілітарний", союзники України надають кошти на придбання та постачання Україні зенітно-ракетних комплексів, для підсилення спроможності протиповітряної оборони напередодні опалювального сезону. Крім самих комплексів NASAMS, Україна активно отримує від США та інших країн НАТО ракети AIM-120, які використовують ці системи. Найпоширеніший варіант ракет до них — AIM-120B та AIM-120C.

Тактико-технічні характеристики NASAMS

  • Дальність: від 2.5 до 40 км
  • Висота цілі: від 30 м до 16 км
  • Час реагування: 10 с
  • Час розгортання/згортання: 15/3 хв
  • Швидкість цілі: до 1000 м/с (3600 км/год)
  • Час напрацювання: 300 годин

Нагадаємо, що 7 листопада під час засідання Ставки верховного головнокомандувача президент Володимир Зеленський заявив, що на захист України стали додаткові системи NASAMS. Ці системи передали Збройним силам України західні партнери.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.01.2024 23:53