Фото з Тwitter

Обіцяні Канадою рік тому ЗРК NASAMS досі не з'явились в Україні, — ЗМІ

Торік у січні Канада заявила про плани закупити для України зенітно-ракетні комплекси NASAMS, однак досі цього не зробила. В уряді країни досі не дають відповіді на те, коли ж ці комплекси опиняться в Україні.

Про це повідомляє CTV News з посиланням на The Canadian Press.

Відомо, що минулого року Канада заплатила уряду Сполучених штатів Америки 406 мільйонів доларів за зенітно-ракетні комплекси NASAMS. Про плани щодо передачі цієї системи протиповітряної оборони Оттава оголосила 10 січня 2023 року. 

План полягав в тому, що Канада заплатить уряду США повну вартість, а США укладуть договір про продаж техніки безпосередньо з Україною. Така домовленість дозволяє Канаді уникнути необхідності звертатися до США за подальшим дозволом на відправку системи в Україну, який потрібен щоразу, коли американські військові технології продаються за межами країни.

Однак майже через рік одна з двох компаній, що беруть участь у створенні системи NASAMS, заявила, що у неї немає відповідного контракту ні зі США, ні з Канадою. Представник Пентагону не надав інформацію, натомість переспрямувавши запитання канадським чиновникам.

Нагадаємо, 1 січня президент Володимир Зеленський провів телефонні перемовини із премʼєр-міністром Канади Джастіном Трюдо. Лідери обговорили низку важливих питань, зокрема, і посиленням українського повітряного щита. Очільник держави наголосив, що вдячний Трюдо "за готовність допомагати в посиленні захисту українського неба, зокрема, за постачання додаткових NASAMS — систем і ракет до них".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 10.01.2024 10:56