Фото: Офіс президента

Зеленський провів переговори із Трюдо щодо посилення ППО: яку потужну зброю отримає Україна від Канади

У понеділок, 1 січня, президент Володимир Зеленський провів телефонні перемовини із премʼєр-міністром Канади Джастіном Трюдо. Лідери обговорили низку важливих питань, зокрема, і посиленням українського повітряного щита.

У своєму Telegram-каналі український гарант повідомив, що спілкувався із канадським прем'єром на безпекову тематику.

"Поінформував Джастіна про російські удари по наших містах і селах: постійний ракетний терор, удари "шахедів". Лише за вечір перед Новим роком і новорічну ніч нашим силам ППО вдалося знищити понад 80 ударних дронів, але, на жаль, у Сумській, Одеській, Львівській, Полтавській, Київській, Донецькій і Херсонській областях були й влучання, що призвели до пошкодження цивільних об’єктів", — розповів Зеленський.

Очільник держави наголосив, що вдячний Трюдо "за готовність допомагати в посиленні захисту українського неба, зокрема, за постачання додаткових Nasams — систем і ракет до них".

Крім того, сторони обговорили роботу над безпековими гарантіями та домовилися, що найближчим часом активізують двосторонній діалог для відповідної угоди.

Також під час розмови підіймалося питання підготовки четвертої зустрічі радників, які працюють для реалізації Формули миру. Вона відбудеться в середині січня у Давосі.

"Я вдячний і Джастіну особисто, і Канаді за відповідну підтримку на глобальному рівні наших зусиль. Вдячний і за запевнення, що наступного року допомога від Канади для України збережеться як у тому, що необхідне для нашої сили на полі бою, так і у фінансовій сфері. Ми цінуємо взаємодію з Канадою та вдячні за кожен прояв підтримки нашої держави, нашої незалежності", — наголосив президент.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Канада планує виділити близько 385 мільйонів доларів на військову допомогу Україні. Відповідний запит уряд країни надіслав до парламенту. Кошти будуть використані на надання обладнання й послуг Україні, яка захищає свій суверенітет, в тому числі вогнепальної зброї, камер для дронів, навчання пілотів та обслуговування танків.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 01.01.2024 20:05