Фото: Офіс президента

"Буде більше ППО, артилерії та далекобійної зброї": Зеленський підбив підсумки візиту в Іспанію

Президент Володимир Зеленський повідомив головний результат зустрічей у межах ІІІ саміту Європейської політичної спільноти в іспанській Гранаді. Глава держави наголосив, що є важливі домовленості щодо посилення спроможностей системи протиповітряної оборони України.

Про це йдеться у повідомленні президента на офіційному сайті. 

Нові системи ППО

За словами Зеленського, у нас буде більше ППО і вже є чіткі домовленості.

"Це дуже важливо перед зимою. Іспанія, Італія, Франція, Німеччина, Британія — дякую! Буде більше артилерії в наших воїнів. Буде більше далекобійної зброї. І обов’язково буде більше справедливості", — сказав президент.

Вбивство цивільних на Харківщині

Глава держави нагадав, що сьогодні російські терористи завдали удару по селу на Харківщині.

"По звичайному продуктовому магазину та кафе. Російські військові не могли не знати, куди б’ють. І це не був удар наосліп. Люди зібралися там на поминальний обід. Християнський поминальний обід. Хто міг запустити ракету по них? Хто? Тільки абсолютне зло. Понад 50 людей загинули. Серед них дитина, хлопчик, шість рочків було. Мої співчуття всім, хто втратив рідних і близьких! Пораненим надається необхідна допомога", — йдеться в заяві.

Зеленський зазначає, що у цьому селі, по якому росіяни вдарили, було загалом до цієї війни 500 мешканців. А зараз — за час війни — люди виїжджали, адже це Куп’янський район, де особливо жорстко на фронті.

"І станом на сьогодні в селі було трохи більш як 300 людей. Більш ніж 50 убитих на 300 мешканців. Це жорстока геноцидна агресія Росії. Не існує слів чи паперів, які здатні зупинити таке зло. А існує ППО. Є артилерія. Є наші ракети. Є бронетехніка. Є наші потужні воїни, які відбивають російські штурми та самі наступають. Є наші спецслужби. Є наша українська розвідка. Є санкції світу. Санкції проти Росії за терор. Є міжнародна юстиція, зокрема Міжнародний кримінальний суд, який здатен захистити справедливість", — сказав гарант.

Відповідальність Росії

Президент наголосив, що російський терор повинен програти.

"Головне — це єдність. Головне — вірити у свободу й захищати життя. Сьогодні наш головний меседж для світу: зло не має права взяти гору. І лише зараз, лише в Україні цю принципову моральну позицію можна втримати. Але всім разом! Я дякую сьогодні за зустрічі кожному лідеру країн-партнерів! Я дякую за чітку підтримку Європейському Союзу та Європейському парламенту. Дякую тобі, Іспаніє, за те, що сьогодні ти дала нам усім можливість зміцнити європейську єдність", — сказав Зеленський.

Що відомо про неформальний саміт ЄС

У п'ятницю, 6 жовтня, в іспанському місті Гранаді пройде неформальний саміт ЄС. Там буде прийнята декларація, що містить політичні плани на найближчі роки. 

Згідно з проектом декларації саміту, ЄС планує зміцнювати оборонну готовність і розвивати європейську оборонну технологічну і промислову базу, в тому числі шляхом збільшення інвестицій, щоб протистояти Росії. Також на саміті заплановано обговорення реформування ЄС і прийняття нових країн. 

Раніше повідомлялося, що Володимир Зеленський отримав запрошення від голови уряду Іспанії Педро Санчеса на неформальну зустріч лідерів держав Європейського Союзу в Гранаді. Проте тоді гарант наголошував, що навряд чи зможе бути присутнім на зустрічі.

Неформальний саміт ЄС у Гранаді: з ким зустрівся Зеленський

Нагадаємо, у четвер, 5 жовтня, президент Володимир Зеленський у рамках візиту до Іспанії зустрівся із прем'єром країни Педро Санчесом. Лідери обговорили низку важливих питань, а саме новий пакет оборонної підтримки, який містить додаткові засоби ППО, артилерію та антидронові системи.

Також Зеленський під час робочого візиту до Іспанії провів зустріч із прем'єр-міністеркою Італії Джорджею Мелоні. В ході зустрічі лідери підтвердили міцне українсько-італійське партнерство.

Згодом стало відомо про першу зустріч Зеленського з прем'єр-міністром Вірменії Ніколом Пашиняном. Лідери, зокрема, обговорили ситуацію на Південному Кавказі.

Варто відзначити, що український лідер анонсував хороші новини для наших військових після зустрічі у Гранаді із президентом Франції Еммануелем Макроном.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 05.10.2023 22:25