Фото: Генштаб ЗСУ

Будь-який прорив фронту ЗСУ може стати вирішальним: в ISW вказали на деградацію російської армії

Практика Росії щодо проведення бічних передислокацій на ключові ділянки фронту, ймовірно, ще більше послабить російські оборонні рубежі загалом, оскільки як російські, так і українські операції закріплюють російські підрозділи на певних відтинках фронту.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Ці бічні підкріплення, швидше за все, зірвуть російські наступальні та оборонні операції у тих секторах, звідки вони прямують, і загрожують швидкою деградацією сил, які російські військові використовують як підкріплення. Росія в цей час не володіє значними доступними силами, які вона могла б використовувати для підкріплення, не наражаючи на небезпеку інші ділянки фронту. Українські контрнаступальні операції стягнули елітні російські з'єднання та частини до району Бахмута та продовжують закріплювати їх там. Російські сили також направили значну кількість сил у локальні наступальні операції в районах Куп'янськ та Сватове, які також спрямовані на відволікання українських сил від районів українських контрнаступальних операцій.

Навіть якщо російське командування вирішить припинити локальні наступальні дії на цих ділянках, російським військам, ймовірно, знадобиться деякий час, щоб знизити темп своїх операцій і відвести сили для бічної передислокації, не відкриваючи ділянки фронту для атаки. 

Успішні українські контратаки

Обмежена бічна передислокація російськими частинами Сьомої дивізії ВДВ з лівого берега Херсонської області у червні, мабуть, створила умови, які дозволили українським силам більш вільно діяти в цьому районі, і українські сили, ймовірно, аналогічно використовуватимуть ослаблені російські угруповання в інших районах. Ділянки фронту, де активно ведуться наступальні події у разі подальших рухів росіян.

Українські сили, з іншого боку, зберігають резерви, які дозволяють їм ротувати частини, щоб не покладатися на передислокацію частин, які ведуть оборонні та наступальні операції на інші ділянки лінії без відпочинку. Таким чином, українські сили, ймовірно, можуть підтримувати необхідний бойовий потенціал, необхідний для продовження деградації російських сил, які захищають Південь України та район Бахмута, та одночасно стримувати просування росіян уздовж лінії Куп'янськ-Сватово-Кремінна. Російські бічні передислокації, швидше за все, збільшать ймовірність того, що російським силам доведеться відступити на підготовлені оборонні позиції без суттєвої підтримки у разі прориву України. Таким чином, подальша деградація російських сил, які обороняються, створює можливості для будь-якого українського прориву, що може стати вирішальним.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський заявив, що Збройні сили України перехопили та зберігають ініціативу у війні проти Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.08.2023 05:44