Фото: соцмережі

Бунт "вагнерівців" у РФ застав зненацька західних посадовців, — CNN

Заколот очільника приватної військової компанії "Вагнера" Євгена Пригожина, який той влаштував проти російської влади застав зненацька американських і європейських посадовців. Тому були скликані екстрені наради.

Про це повідомляє CNN із посиланням на джерела в адміністрації президента США Джо Байдена.

Зазначається, що у п’ятницю увечері в адміністрації скликали екстрені наради, щоб оцінити події у Росії. За даними джерел видання, американські та європейські розвідники не передбачали, що Євгеній Пригожин піде на штурм Ростовської області зі своїми найманцями.

Водночас американські та європейські посадовці не знають, скільки часу Пригожин планував цей заколот. Одне джерело, повідомило, що на його організацію пішло щонайменше кілька днів.

А от за даними іншого джерела, Ростов знаходиться дуже близько до лінії фронту в Україні, тому, можливо, це не вимагало багато часу на продумування плану дій.

Що відомо про конфлікт Пригожина й Міноборони РФ

Ввечері 23 червня Євген Пригожин звинуватив російську армію в обстрілі по тилових таборах "вагнерівців". За його словами, нібито загинула "величезна кількість солдатів ПВК "Вагнера"".

Пригожин заявив, що зупинить "зло, яке несе військове керівництво країни", і пообіцяв покарати тих, хто причетний до атаки його найманців. Також він повідомив, що разом з 25 тисячами солдатів вирушає "розбиратися з беззаконням в країні". За даними ЗМІ, після цього підрозділи Росгвардії нібито підняли у бойову готовність.

У Кремлі повідомили, що Путін поінформований про ситуацію навколо Пригожина, вживаються всі необхідні заходи. ФСБ порушила кримінальну справу проти Пригожина за фактом заклику до збройного заколоту. Генпрокуратура РФ заявила про правомірність такого рішення.

Вранці у суботу стало відомо, що у Москві та області проводяться "антитерористичні заходи", а найманці "Вагнера" взяли під контроль усі військові об'єкти у Воронежі. Невдовзі після бунту ПВК "Вагнера" Володимир Путін звернувся до громадян та усіх силових структур країни, зазначивши, що Росія веде важку війну за своє майбутнє, відбиваючи атаки "неонацистів та їх господарів". Пригожин у відповідь на це заявив, що військове керівництво Російської Федерації не забезпечувало зброю для "вагнерівців" під час боїв в Україні. 

За даними росЗМІ, Кремль планував оголосити у Росії воєнний стан. Тим часом російські військові почали покидати позиції на фронті в Україні та нібито направилися підтримувати найманців Пригожина. Відомо, що Путін підписав закон, який дозволяє затримувати на 30 діб за порушення режиму воєнного стану.

Нагадаємо, ввечері 24 червня Лукашенко провів переговори з Пригожиним. У прес-службі російського диктатора заявили, що власник ПВК "Вагнера" прийняв пропозицію самопроголошеного президента Білорусі про зупинення руху найманців на території Росії та подальші кроки щодо деескалації напруги. Сам Пригожин підтвердив цю заяву та повідомив, що "вагнерівці" повертаються у польові табори.

 Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Війна, 24.06.2023 21:38