Фото: Офіс президента

"Це для нас мобілізаційне рішення": Зеленський розповів, чого чекає у грудні від ЄС

Президент Володимир Зеленський вважає, що рішення про початок перемовин щодо вступу України в Європейський Союз є мотиваційним та мобілізаційним.

Про це гарант заявив під час спільного брифінгу з президентом Молдови Маєю Санду та головою Європейської ради Шарлем Мішелем.

"Що стосується рішення у грудні. Я б хотів, щоб ми всі були дуже конкретними особливо в час війни в Україні та Європі. Хотілося б щоб звернули увагу що ми країна у війні. І для нас рішення у грудні — це мотиваційне рішення, мобілізаційне рішення", — наголосив очільник держави.

За його словами, рішення щодо початку переговорів вступу України до ЄС допоможе українцям вірити в те що є справедливість і що слова про те, що українці захищають спільні з ЄС цінності не є порожніми.

"Це не значить що нам щось подарують. Ні..." — зазначив він.

Зеленський пояснив, що Україна повинна виконати сім рекомендацій, якби складно не було, їх виконувати. Президент також заявив, про те, що є прогрес на шляху виконання рекомендацій.

"Ми виконаємо всі сім рекомендацій. На сьогодні ми готові", — підкреслив глава держави.

Нагадаємо, Європейська комісія 8 листопада презентувала звіт про прогрес, досягнутий Україною та іншими країнами-претендентами на вступ до блоку. У документі ЄК рекомендувала розпочати переговори щодо вступу нашої країни в Європейський Союз.

Водночас президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що темп переговорів щодо вступу України до Євросоюзу залежить від швидкості реформ. За її словами, тепер політичне рішення щодо початку переговорів має схвалити Єврорада. Це заплановано на грудень 2023 року.

Своєю чергою заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква повідомив, що переговори про вступ до Європейського Союзу Україна планує офіційно розпочати на початку 2024 року.

Глава уряду Денис Шмигаль у Facebook заявив, що менше ніж за півтора року Україна реалізувала низку важливих реформ, а також Кабмін провів селф-скринінг законодавства. Наступним кроком є підготовка до кінця року Національної програми адаптації законодавства України до актів права (acquis) ЄС. За його словами, з кожним днем Україна постійно наближається до повноцінного членства в ЄС.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 21.11.2023 17:57