Фото: Офіс президента

"Це наше домашнє завдання": Данілов назвав умову вступу України в НАТО та Євросоюз

Секретар Ради Національної безпеки і оборони Олексій Данілов заявив, що для вступу в Європейський Союз та Північноатлантичний Альянс Україні потрібно боротися з корупцією.

Відповідну заяву Данілов зробив в ефірі національного телемарафону.

Він зазначив, що боротьба з корупцією є своєрідним домашнім завданням для нашої держави. Відтак, без серйозної боротьби з корупцією Україні важко буде просуватися на шляху до членства в Євросоюзі та НАТО.

"Нам це явище потрібно розжареним залізом вичавлювати з нашої території, нам це треба прибирати. Треба розуміти, що це наше домашнє завдання. Якщо ми це домашнє завдання не виконаємо, то надалі буде вкрай складно просуватися в тому, що стосується членства в ЄС та НАТО", — сказав Данілов.

Посадовець також наголосив, що представники ЄС чітко просять збільшити кількість працівників НАБУ та розширити повноваження НАЗК.

Водночас Данілов вважає, що теперішнє українське законодавство є відкритим простором для маніпуляцій — окремі положення закону можна тлумачити як завгодно. Тому це створює чимало корупційних ризиків, які є перешкодою на шляху до ЄС і НАТО.

"Коли ми з вами будемо підходити до тих чи інших речей  наприклад, те, що стосується податкового законодавства, земельного законодавства – то будемо бачити дуже багато різних трактувань. Навіть кожен юрист по-різному трактує ті чи інші норми", — пояснив свою думку секретар РНБО.

Нагадаємо, Європейська комісія 8 листопада презентувала звіт про прогрес, досягнутий Україною та іншими країнами-претендентами на вступ до блоку. У документі ЄК рекомендувала розпочати переговори щодо вступу нашої країни в Європейський Союз.

Водночас президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що темп переговорів щодо вступу України до Євросоюзу залежить від швидкості реформ. За її словами, тепер політичне рішення щодо початку переговорів має схвалити Єврорада. Це заплановано на грудень 2023 року.

Глава уряду Денис Шмигаль у Facebook заявив, що менше ніж за півтора року Україна реалізувала низку важливих реформ, а також Кабмін провів селф-скринінг законодавства. Наступним кроком є підготовка до кінця року Національної програми адаптації законодавства України до актів права (acquis) ЄС. За його словами, з кожним днем Україна постійно наближається до повноцінного членства в ЄС.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.11.2023 10:48