Борис Пісторіус. Джерело: lemonde

"Це нічого не змінить": у Німеччині знову відмовляються передати Україні ракети Taurus

Німеччина досі остаточно не визначилася в питанні постачання Україні крилатих ракет Taurus. Там сумніваються, що ці ракети загалом можуть радикально змінити ситуацію на фронті.

Про це повідомив "Укрінформ" із посиланням на заяву міністра оборони Німеччини Бориса Пісторіуса на конференції NATO Talk у Берліні 6 листопада.

"Не думаю, що ракети кардинально змінять ситуацію у війні", — сказав він.

Міністр оборони Німеччини наголосив, що йому немає чого сказати нового в питанні надання цієї зброї, та повторив, що, допомагаючи Україні, німецька сторона не повинна ігнорувати власні інтереси. При цьому він, не уточнив, що має на увазі.

Пісторіус також зазначив, що федеральний уряд має перевірити кожен крок у питанні постачання збройних систем, і рішення даються дуже нелегко.

"ATACMS, які передали США, мають дальність 160 кілометрів, Taurus — 500 кілометрів, це зовсім інша система", — спробував якось виправдатися німецький міністр.

Він нагадав, що Німеччина наразі є другим постачальником зброї для України після США, а німецька зброя допомагає щодня рятувати життя та захищати інфраструктуру в Україні.

Відомо, що Україна просить про ракети Taurus із весни цього року. За їх надання виступає багато політиків, зокрема, з партій, які входять у керівну коаліцію.

Що відомо про Taurus

Авіаційна крилата ракета Taurus KEPD 350 великої дальності призначена для високоточного ураження захищених цілей противника на дальності до 500 км. Ракета важить 1 400 кг, її довжина — п'ять метрів.

Німеччина готується передати ракети Taurus

Фото: Вікіпедія

Базова модель ракети Taurus оснащена тандемною бетонобійною бойовою частиною типу MEPHISTO. Провідний заряд бойової частини — кумулятивний, основний заряд — фугасний, він розміщений у високоміцному корпусі, форма якого оптимізована для пробивання бетону та важких порід ґрунту. Вага фугасного заряду разом з корпусом становить 400 кілограмів, загальна вага бойової частини — 480 кілограмів. Система підриву бойової частини може програмуватися на повітряний чи підземний підрив. У разі повітряного підриву обидва заряди підриваються одночасно.

Нагадаємо, на початку жовтня американські журналісти писали, що на Німеччину щодня зростає тиск через затягування з наданням Україні далекобійних ракет Taurus. Союзники вважають, що вони можуть суттєво допомогти контрнаступу Збройних сил України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.11.2023 13:58