Андрій Садовий і Радослав Сікорський на тлі зруйнованих будівель. Джерело: прес-служба Львівської міської ради

"Це воєнний злочин": польський міністр відвідав Львів, де зробив низку важливих заяв

У четвер, 12 вересня, до Львова приїхав міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський. Він оглянув зруйновані внаслідок рашистського обстрілу будинки на вулиці Коновальця та вшанував пам'ять загиблих.

Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради. Після побаченого Радослав Сікорський закликав партнерів посилити українську протиповітряну оборону.

"Це черговий воєнний злочин, і це не єдина така будівля у Львові. Я би хотів, щоби сюди приїхали всі ті, хто сумнівається, що Україна терміново потребує протиповітряної оборони та що вона має право збивати ці бомбардувальники та знищувати аеродроми, з яких вони злітають, звідки запускаються ракети по цивільних об’єктах в Україні", — зазначив польський міністр.

Він також закликав лідерів вільного світу та НАТО прискорити постачання зброї, особливо протиповітряної та протиракетної, адже, за його словами, це справді терміново.

Також Сікорський наголосив, що Польща готова відбудувати одну зі зруйнованих будівель, яку обере Львів. У день обстрілу, 4 вересня, про це також заявляв прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск.

Обстріл Львова 4 вересня: що відомо

Уночі 4 вересня війська країни-агресорки атакували Львів. Військові фіксували ударні безпілотники на території міста кілька разів. На світанку ворог випустив у напрямку регіону ракети. У Львові пролунала серія вибухів — зокрема, їх чули о 05:42 та 05:47.

Внаслідок ворожого обстрілу постраждали 53 місцевих мешканців, серед яких — діти. Загинули сім осіб. Надзвичайники врятували 12 людей.

Крім того, у місті пошкоджені будинки, школи та обласний Центр спортивної медицини та реабілітації. До того ж на Львівщині через обстріли відбулися знеструмлення залізниці. 

Загалом, через російський обстріл у Львові пошкоджені щонайменше сім пам'яток архітектури місцевого значення. Усі будинки розташовані в історичному ареалі та буферній зоні ЮНЕСКО. Вони є у державному реєстрі нерухомих пам’яток України. До ліквідації наслідків залучалося понад 150 рятувальників та 38 одиниць спецтехніки.

У Львові 5 вересня оголошували День жалоби за загиблими внаслідок російської атаки по місту.

Нагадаємо, що у Львові завершили аварійно-рятувальні роботи після нічного обстрілу 4 вересня. Внаслідок ворожої атаки загинули семеро людей, наймолодшій — сім років.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.09.2024 22:13