Фото: Pexels

Церковне свято 4 липня: кого вшановують віряни у цей день

У четвер, 4 липня, за новим церковним календарем віряни вшановують преподобну Марту. Вона була для усіх людей зразком справжньої християнської гідності.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про життя святої Марти

Преподобна Марта, мати святого Симеона Дивногорця, була родом з Антіохії. З молодих літ вона хотіла стати черницею, але батьки переконали її вийти заміж. Проте її чоловік невдовзі помер, і праведна Марта всі свої сили віддала на виховання сина. Вона була для нього зразком справжньої християнської гідності: часто відвідувала храми Божі, уважно, з побожністю слухала церковні служби та часто причащалася святими Христовими Тайнами.

Щоночі праведна Марта щиро молилася. Преподобна була милостива до жебраків, годувала їх і одягала. Також вона відвідувала лікарні, доглядала хворих, а померлих хоронила. Святій було наперед сповіщено про її смерть: вона побачила ангелів зі свічками, котрі сказали, що прийдуть по неї через рік. Так і сталося. Її тіло було похоронено на Дивній горі.

Що не варто робити у цей день

  • У цей день заборонено сваритися.
  • Також не варто 4 липня зневірятися.
  • Заборонено обманювати близьких.
  • Не можна відмовляти в допомозі тому, хто її просить.

Митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря не є обов'язковим для всіх, тобто примусово його нікому не нав'язують. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше у ПЦУ пояснювали, чи можна відмовитись бути хрещеною та хрещеним. Детальніше — у нашому матеріалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 04.07.2024 11:45