Фото: pixabay.com

Чехія оголосила російський режим найбільшою загрозою безпеці країни

У середу, 20 березня, Палата представників визначила нинішній російський режим як найбільшу загрозу безпеці Чеської Республіки, яку вважає терористичною. 

Про це повідомляють "Чеські новини".

У Палаті представників зазначили, що інтерес Чехії — це незалежна, демократична та вільна Україна, міцно закріплена в міжнародних структурах. Про це йдеться в резолюції, ухваленій на пропозицію коаліції наприкінці позачергового засідання з питань безпеки після приблизно 19 годин обговорення. Палата представників також підтримала продовження допомоги Україні, якій вже третій рік загрожує російське військове вторгнення, включаючи постачання військової техніки.

Пропозиція коаліції була прийнята Палатою представників голосами 84 депутатів виключно з коаліційного табору. Для її схвалення потрібно не менше 72 парламентських голосів. Депутати нижньої палати від опозиційної АНО та СДПН цю пропозицію не підтримали. Обидва опозиційні рухи представили свої проекти резолюцій, а палата представників їх відкинула.

"Нинішній терористичний режим у Росії з його експансивністю та спробами розширити сферу впливу на Україну та інші європейські країни, що супроводжується воєнними злочинами, є найбільшою загрозою безпеці Чехії, тому становить фундаментальний інтерес для Чехії. Чехії важливо, що війна Путіна проти України не увінчалася успіхом, щоб Україна захистила та відновила свою територіальну цілісність у межах міжнародно визнаних кордонів і що російський режим ефективно утримується від подальшої агресії проти Європи", — йдеться у схваленій резолюції.

На думку Палати, необхідно продовжувати допомагати Україні у реалізації інтересів безпеки Чехії. 

"Припинення постачання військової техніки, навпаки, призведе до завоювання та спустошення України російським терористичним режимом та заохочення цього режиму до подальших завоювань проти європейських держав", — попередила нижня Палата.

Палата представників закликала кабінет міністрів продовжувати надавати допомогу демократично налаштованим росіянам, противникам президента Росії Володимира Путіна. На думку нижньої Палати, уряд також має продовжити нарощування обороноздатності Чехії та виконати свої зобов'язання перед НАТО щодо її фінансування. Палата представників відмовилася допитувати військових та закликала політиків не підтримувати своїми заявами військову пропаганду російського терористичного режиму.

Рух АНО хотів, щоб Палата представників закликала уряд виконати резолюцію, ухвалену два роки тому, в якій він просив його зробити дипломатичні кроки для швидкого припинення військового конфлікту в Україні. 

"Повністю підтримуючи Україну як суверенну державу та зберігаючи її територіальну цілісність, Палата депутатів закликає уряд використати всі доступні кошти для якнайшвидшого припинення військових дій та укладання відповідного режиму припинення вогню, який дозволив би розпочати військові дії. взаємні переговори між Україною та Росією світі", — йдеться у повідомленні.

Найсильніший опозиційний рух також вимагає від кабінету міністрів вжити заходів "проти поширення атмосфери страху перед військовим конфліктом, військової істерії та пропаганди".

У пропозиції СДПН обговорювалася зміна політичної ситуації та ситуації з безпекою через розпад системи контролю над озброєннями, системи міжнародного права та політики ЄС, "спрямованої на підтримку міграції та втрату економічної конкуренції". Він заявив, що Чехія не готова вступати у військовий конфлікт, і застеріг від можливого відправлення чеських солдатів до України. У міноборони заявили у вівторок, що уряд не мав такого наміру.

Нагадаємо, наприкінці лютого дозвіл приєднатися до Збройних сил України президент Чехії Петр Павел надав 20 громадянам своєї країни. Ще 56 заявок було відхилено на підставі рекомендацій міністерств оборони та внутрішніх справ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 21.03.2024 18:43