Фото: Facebook президента Чехії

У Чехії дозволили громадянам долучитись до війни проти Росії у складі ЗСУ

Дозвіл приєднатися до Збройних сил України президент Чехії Петр Павел надав 20 громадянам своєї країни. Ще 56 заявок було відхилено на підставі рекомендацій міністерств оборони та внутрішніх справ. 

Про це повідомив голова Чеської Республіки, пише Czech Radio.

За словами глави держави, причиною відхилення заяв про допуск до служби у ЗСУ стала невідповідність претендентів до поставлених критеріїв. Попередник нинішнього президента Мілош Земан видав із 24 лютого 2022 року громадянам країни 132 дозволи приєднатися до ЗСУ.

Павел у телепрограмі також розкритикував недостатню матеріальну допомогу західних країн українській армії в минулі роки, як і рівень їх інвестицій у власну обороноздатність. Євросоюз, як зазначив Павел, за останні два роки не виробив жодного нового танка, а виробництво великокаліберних боєприпасів у країнах європейської спільноти значно відстає від їхнього випуску у РФ.

"За два роки Росія зуміла винести уроки зі своїх помилок і мобілізувати свою військову промисловість, але поки не змогла досягти істотних успіхів. Україна ж виявилася здатною за два роки повернути частину анексованої території, витіснити російський флот із західної частини акваторії Чорного моря, зберігши боєздатність армії та рішучість населення захищатися", — зазначив президент Чехії.

Як підкреслив Павел, борг західних країн щодо держави, що обороняється, полягає в тому, що вони не змогли поставити Києву достатню кількість якісної техніки та боєприпасів для успішного і швидкого контрнаступу. 

"Українці перейшли в контрнаступ на широкому фронті замість того, щоб, наприклад, розділити окуповану територію на північну і південну частини, ускладнивши таким чином постачання армії", — додав лідер Чехії.

Нагадаємо, раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що країни Європейського Союзу обіцяли передати Україні один мільйон артилерійських снарядів. Проте насправді військові отримали від країн ЄС лише 30% боєприпасів — 300 тисяч.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 26.02.2024 17:47