Фото: LB.ua

Через борги підприємств працівники втрачають стаж: яке рішення пропонує влада

Якщо підприємство має борг по сплаті єдиного соціального внеску (ЄСВ), період заборгованості не зараховується до страхового стажу працівників, а їхня заробітна плата за цей час не береться до уваги при розрахунку майбутньої пенсії.

Таку заяву зробив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець, пише LB.ua.

На початок 2024 року державні підприємства мали заборгованість по зарплаті перед працівниками в розмірі 2,23 мільярда гривень. У майбутньому це відобразиться на стажі та виплатах українців. Розв'язувати цю проблему можливо через передбачення у бюджетній декларації та держбюджеті коштів на ці видатки. Проте джерела для отримання коштів відсутні.

За його словами, у бюджетній декларації та державному бюджеті не передбачені кошти для державних підприємств на погашення заборгованості по заробітній платі за минулі періоди. У 2021–2023 роки частково виділяли на це кошти, але лише працівникам держпідприємств вугільної промисловості.

"В кінці травня 2024 року я направив до Мінфіну позицію уповноваженого щодо можливості передбачення у Бюджетній декларації та державному бюджеті коштів на погашення такої заборгованості. Це питання потребує якнайшвидшого врегулювання! Якщо підприємство має борг по сплаті ЄСВ, період заборгованості не зараховується до страхового стажу працівників, а їхня заробітна плата за цей час не включається в розрахунок пенсії. Тільки після повного розрахунку роботодавця з державою ці місяці будуть зараховані до страхового стажу", — пояснив він.

Лубінець наголосив, що розв’язати проблему можна внісши зміни до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Я надавав свої рекомендації Мінсоцполітики, однак це питання залишилося не вирішеним.

Наразі Мінсоцполітики розробило законопроект щодо комплексного реформування системи пенсійного страхування. Відповідно до нього, при визначенні права на пенсію будуть враховуватися періоди роботи працівників, навіть якщо роботодавець має заборгованість зі сплати страхових внесків. Однак це можливо, якщо роботодавець подає звітність про нарахування цих внесків згідно з законодавством.

"Моніторинг встановив, що держава фінансово неспроможна одразу погасити всю заборгованість на виконання усіх судових рішень. Тому виконання судового рішення у повному обсязі можливе лише за наявності відповідного бюджетного призначення коштом держбюджету", — поінформував Лубінець.

Посадовець також нагадав, що восени 2023 року уряд анонсував оновлення пенсійної системи України. Одним із передбачених нововведень є запровадження бальної системи у нарахуванні пенсій. Планується, що "вона вирівняє диспропорції між пенсіонерами, котрі вийшли на пенсію давно та нещодавно".

Нагадаємо, за даними соцопитування Gradus Research, понад 80% українців вважають, що мають рівень доходу, який є недостатнім для прожиття. При цьому 43% громадян мають заробітну плату меншу ніж 10 тисяч гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 26.07.2024 14:49