Фото: ТСН

Українці можуть самостійно розрахувати розмір майбутньої пенсії: у ПФУ пояснили, як це зробити

Українці можуть дізнатися орієнтовний розмір майбутньої пенсії за віком за даними, що містяться в електронних реєстрах Пенсійного фонду України. Для цього варто скористатися сервісом "Пенсійний калькулятор".

Про це повідомляє прес-служба ПФУ.

"Пенсійний калькулятор" — це електронний сервіс, який дає можливість розрахувати розмір майбутніх виплат і вік виходу на пенсію. Скористатися сервісом можна самостійно, в особистому кабінеті на вебпорталі Пенсійного фонду України.

Щоб розрахувати розмір пенсії потрібно:

  • перевірити актуальність внесених даних: дату народження та стать (у разі потреби — внести правильні дані);
  • обрати алгоритм розрахунку пенсії — за введеними даними або враховуючи стаж, що буде набуто на дату настання пенсійного віку;
  • при необхідності актуалізувати дані щодо трудової діяльності — доповнити періоди трудової діяльності з визначенням заробітної плати та відредагувати (за потреби) суми щомісячного заробітку;
  • натиснути "Додати період", в анкеті "Новий період трудової діяльності" заповнити необхідні поля.
  • виконати розрахунок пенсії, натиснувши кнопку "Зберегти та розрахувати".

У ПФУ зазначили, що відомості щодо суми заробітної плати можна отримати в розділі "Моя заробітна плата" в лівому горизонтальному меню.

В результаті проведення розрахунку пенсії громадянин отримає:

  • орієнтовний розмір пенсії за введеними даними або враховуючи стаж, що буде набуто на дату настання пенсійного віку;
  • детальний протокол розрахунку.

"Результати персонального розрахунку пенсії будуть доступні в особистому кабінеті на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України постійно. Кількість разів зміни чи уточнення вхідних даних та проведення розрахунку пенсії не обмежена", — додали в ПФУ.

Нагадаємо, громадяни України мають можливість відмовитися від призначеної пенсії. Зокрема, це стосується тих осіб, які виїхали за кордон. 

Додамо, в Україні деяким громадянам можуть зменшити пенсію або навіть її скасувати. Щоб не втратити виплати — потрібно вчасно звернеться до відповідних органів та повідомляти про деякі зміни, які відбуваються у житті. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 16.07.2024 16:23