Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Українцям під час призначення пенсії враховуватимуть страховий стаж, який вони отримали за кордоном

В Україні набув чинності закон щодо врахування страхового стажу громадянам, які працювали за кордоном. Також встановлено порядок виплати пенсії особам, які зараз проживають за кордоном.

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

"У законі врахована моя рекомендація, викладена у щорічній доповіді про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні у 2023 році", — зазначив він.

Закон регулює основні питання стосовно врахування періоду роботи за кордоном під час призначення пенсії. Зокрема:

  • обчислення розміру пенсії пропорційно страховому стажу, набутому в Україні, для осіб, які працювали в Україні та за кордоном;
  • врахування стажу, який був набутий у період роботи в державах, що входили до складу колишнього Радянського Союзу;
  • порядок виплати пенсії особам, які тимчасово проживають за кордоном, а також тих, які проживають на окупованих територіях або під час окупації територій виїхали на підконтрольну Україні територію.

"Питання практичної реалізації норм цього Закону та додержання при цьому прав громадян на належне пенсійне забезпечення перебуває на моєму контролі", — написав Лубінець.

Нагадаємо, 9 липня прес-служба Пенсійного фонду повідомляла, що в Україні певна категорія громадян може отримати надбавку до пенсії у розмірі 292 гривні. Це стосується тих осіб, які мають звання Почесного донора.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 27.07.2024 01:24