Фото: ТСН

Деякі категорії українців можуть отримати надбавку до пенсії: хто саме і скільки

В Україні певна категорія громадян може отримати надбавку до пенсії у розмірі 292 гривні. Це стосується тих осіб, які мають звання Почесного донора.

Про це повідомила прес-служба Пенсійного фонду України.

У ПФУ нагадують, що людина, яка безоплатно здала 40 разових максимально допустимих доз крові або 60 разових максимально допустимих доз плазми крові, отримує статус Почесного донора України.

Українці, які отримали це звання, мають право на надбавку до пенсії у розмірі 10 відсотків затвердженого прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць. Згідно із законом України "Про Державний бюджет України на 2024 рік" з 1 січня прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць встановлено в розмірі 2 920,00 гривень. Відповідно, надбавка до пенсії Почесним донорам з 1 січня становить 292,00 гривні (у 2023 році ця сума складала 258,9 гривні).

Як отримати кошти?

Для призначення надбавки вперше потрібно звернутися до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України з відповідною заявою. Щоб отримати виплати потрібно мати:

  • документ, який посвідчує особу (паспорт);
  • ідентифікаційний номер;
  • посвідчення донора.

У ПФУ поінформували, що в Україні надбавку до пенсії отримують 41 430 почесних донорів України.

Нагадаємо, в Україні індексація пенсій буде проводитись щорічно 1 березня протягом 2025-2027 років. Відповідно у поточному році виплати не планують переглядати.

Додамо, раніше у ПФУ повідомляли, що в Україні деяким громадянам можуть зменшити пенсію або навіть її скасувати. Щоб не втратити виплати — потрібно вчасно звернеться до відповідних органів та повідомляти про деякі зміни, які відбуваються у житті.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 09.07.2024 19:50