Доплати до пенсій: хто в Україні може отримати 20% надбавки

В Україні 1 березня відбулася індексація пенсій. Для 10,5 млн пенсіонерів збільшиться розмір виплат на 19,7%. Водночас є категорія громадян, які з-поміж індексації можуть отримати надбавку до пенсії.

Як повідомило видання "На пенсії", йдеться про мешканців гірських населених пунктів. Для них надбавки становлять близько 20%.

У Закарпатській області, за даними місцевого обласного Пенсійного фонду, із 250 тисяч пенсіонерів понад 50 тисяч проживають у гірській місцевості та отримують доплату до пенсії. Однак надбавка призначена не лише тим, хто постійно проживає в таких населених пунктах, а й пенсіонерам-ВПО, які через повномасштабну війну змушені були переїхати до гірської місцевості.

Щоб отримувати надбавку, пенсіонери мають:

  • отримати статус мешканця на території гірського населеного пункту;
  • мати відповідне посвідчення.

Для їм необхідно звернутися до місцевих органів влади або до Центру надання адміністративних послуг.

Відповідно до закону "Про статус гірських населених пунктів в Україні", розмір державних пенсій, стипендій та всіх передбачених чинним законодавством видів державної матеріальної допомоги громадянам, які набули статусу працюючого, що проживає або навчається на території населеного пункту, якому надано статус гірничого, збільшується на 20%.

Пенсіонери, які проживають у гірській місцевості, можуть отримати двадцятивідсоткову доплату до пенсії.

Нагадаємо, з 1 березня в Україні підвищилися пенсійні виплати особам з інвалідністю з-поміж учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Мінімальна пенсія для вказаних осіб підвищилася залежно від групи інвалідності.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 08.03.2023 09:09