Фото: Комунальний концерн "Центр комунального сервісу"

Індексація пенсій та виплати військовим: що зміниться для українців з березня

З березня поточного року на українців чекає низка важливих змін. Зокрема, будуть проіндексовані пенсії й зміниться механізм виплати винагород українським військовим.

Індексація пенсій

Підвищення пенсій планується на 19,7% для близько 10,5 млн пенсіонерів. Воно передбачене постановою уряду №168 від 24 лютого.

Для кого буде проведена індексація пенсій:

  • 5,2 млн "цивільних" пенсіонерів, яким пенсію призначено за законом №1058 до 2020 року; для таких осіб підвищення пенсії буде здійснюватись через індексацію на 19,7% показника середньої заробітної плати, з якої обчислюється пенсія;
  • 4,2 млн українців, у яких зростуть пенсійні виплати через збільшення на 19,7% фіксованого розміру мінімальних пенсійних виплат. Вперше буде проіндексовано гарантований державою мінімальний розмір пенсії. Для осіб, які отримують такі виплати, зростання становитиме від 420 до 520 грн (якщо порівнювати з розмірами пенсій, встановленими на 1 березня 2022 року);
  • 0,5 млн пенсіонерів силових відомств, для яких весь розмір пенсії буде індексовано на 19,7%;
  • 0,095 млн осіб, які отримують пенсію по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Також зберігаються щомісячні компенсаційні виплати (призначені за ініціативою президента) для пенсіонерів віком старших за 70 років, які встановлюються, якщо розмір пенсії таких пенсіонерів менший за 10 340 грн:

  • 570 грн — людям старшим за 80 років;
  • 456 грн — людям віком 75-80 років;
  • 300 грн — людям віком від 70-75 років.

Також у березні будуть проіндексовані на 19,7% щомісячні страхові виплати для 166 500 потерпілих та осіб, які мають право на щомісячні страхові виплати у разі смерті потерпілого.

Чи зміняться тарифи на комунальні послуги

Під час воєнного стану в Україні діє мораторій на підвищення тарифів на комунальні послуги. Тарифи на електроенергію теж зафіксовані як мінімум до кінця опалювального сезону 2023. Зараз українцям потрібно платити:

  • за 1 кВт-год — 1,44 грн при споживанні на місяць до 250 кВт;
  • 1,68 грн/кВт-год, якщо споживання становить від 250 кВт на місяць.

Вартість послуг з водопостачання та водовідведення у березні 2023 року й надалі залежатиме від тарифів місцевих водоканалів.

Проте в Офісі президента натякнули на підвищення тарифів для населення. Там вважають, що в Україні існують проблеми субсидування та системної збитковості в енергетиці. Тому влада вже готує реформу, в межах якої "люди платитимуть справедливу ціну та отримуватимуть компенсацію від держави".

Виплати військовим

Вже з березня виплати українським захисникам платитимуть за новими правилами. Зокрема, йдеться про додаткову грошову винагороду у розмірі 100 тис. грн та 30 тис. грн. Основні зміни:

  • винагорода 100 тис. грн на місяць залишиться у захисників, які перебувають на лінії зіткнення, а гроші нараховуватимуть пропорційно до часу виконання завдань. Це стосується військовослужбовців ЗСУ, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, ГУР Міноборони України, Нацгвардії, Державної прикордонної служби тощо;
  • виплати у 100 тис. грн також покладаються за конкретний період виконання бойових завдань — військовослужбовцям ракетних військ та артилерії, льотчикам, морякам, військовим медикам, зенітно-ракетним військам та протиповітряним військам на завданнях у районі бойових дій;
  • 50 тис. грн сплачуватимуть військовим, які виконують бойове завдання у складі воєнного органу управління;
  • додаткова винагорода у розмірі 30 тис. грн будуть мати воєнні, які виконують завдання в районах бойових дій, але не на лінії зіткнення.

Також 30 тис. грн винагороди скасовується для військових, які перебувають у військових частинах та підрозділах поза районами ведення бойових дій, а також строковиків, курсантів, офіцерів управлінь та штабів.

Чи чекати підвищення зарплат

Кабінет міністрів через війну заморозив майже всі розміри соціальних витрат. Оскільки в Держбюджеті-2023 не закладено коштів для підвищення зарплат, то й змін не буде:

  • у розмірі мінімальної зарплати — 6700 грн;
  • у середньому прожитковому мінімумі — 2589 грн;
  • у мінімальному розмірі аліментів — 1416 грн.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що українська влада працює над тим, щоб громадяни України, які перебувають у Польщі, мали змогу отримувати пенсії у тій країні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 01.03.2023 09:39