Фото: Олександр Павлюк

Через брак ракет Україна змушена концентрувати ППО навколо великих міст, — Forbes

В України почали закінчуватись ракети до систем протиповітряної оборони для відбиття атак Росії. Це напряму пов'язано через відсутність допомоги від США.

Про це пише Forbes.

Оскільки минулого року українські Повітряні сили розгорнули дедалі більше систем протиповітряної оборони, поставлених Заходом, російська армія вчинила розумно: вони переозброїли свої винищувачі-бомбардувальники та штурмовики "Сухого" крилатими плануючими бомбами, щоб вони могли атакувати з відстані 25 миль. Це утримує військові літаки РФ поза досяжністю багатьох систем ППО.

Але потім у жовтні дружні Росії республіканці в Палаті представників США заблокували подальшу допомогу США Україні, і в батареях ППО України почали закінчуватися ракети.

Тепер деякі російські літаки "Сухого" літають набагато ближче до лінії зіткнення й атакують ракетами малої дальності, а не 25-мильними планувальними бомбами. На нещодавньому відео запеклих боїв на околиці Часового Яру, українського оплоту на захід від окупованих Росією руїн Бахмута на Сході України, зафіксовано, як чотири штурмовики Су-25 російських ВПС атакують українські позиції на малій висоті з висоти в кількох миль звідси.

На відео російські пілоти запускають сигнальні ракети, щоб відвернути увагу українських зенітно-ракетних комплексів, що запускаються з плеча, але в цих запобіжних заходах нема потреби. Жодна ракета не піднялася їм назустріч.

Нальоти російської авіації на Часів Яр посилили тиск на гарнізон міста, до якого входять 67 механізована бригада і найближчий до околиці міста 23 піхотний батальйон. Послідовні атаки росіян на позиції 23-го батальйону в четвер і п'ятницю дорого обійшлися окупантам, але принаймні кілька російських солдатів закріпилися на найдальшій вулиці міста — Зеленій. 

"У Часовому Яру скоро можуть розпочатися міські бойові дії", — зазначили в Українському центрі оборонних стратегій.

Нестача артилерійських снарядів — криза, яку європейські союзники України намагаються вирішити — є найбільшою проблемою, яка турбує гарнізон Часового Яру. Але на другому місці стоїть нестача боєприпасів для ППО. Не допомагає й те, що Росія посилила повітряні нальоти на найбільші міста України, змушуючи українські ВПС зосередити свої найкращі батареї ППО навколо цих міст. Це залишає проломи в передовій протиповітряній обороні та прогалини, якими користуються російські ВПС.

Ці проломи збільшуватимуться у міру того, як закінчуються боєприпаси ППО. «Якщо вони продовжуватимуть завдавати ударів по [Україні] щодня, як це було минулого місяця, у нас можуть закінчитися ракети», — попередив на вихідних президент України Володимир Зеленський.

Спікер Палати представників США, член палати представників Майк Джонсон, пообіцяв провести запізніле голосування щодо нової американської допомоги Україні, яка може бути надана цього місяця. Успішне голосування може допомогти Пентагону прискорити посилення протиповітряної оборони у Часовому Яру та інших прифронтових містах.

Тим часом українці завдають удару у відповідь, не націлюючись на російські Су в повітрі, а намагаючись завдати їм удару, поки вони перебувають на землі на своїх авіабазах у Росії.

У четвер українські безпілотники здійснили нальоти на чотири російські авіабази, зокрема одну — в Єйську, за 130 миль на південь від Часового Яру, — на якій розміщено Су-25. Неясно, чи пошкодили, чи знищили внаслідок нальотів дронів якісь російські літаки. Але принаймні українці опираються тією зброєю, яка в них ще є, чекаючи на озброєння, яке вони потребують найбільше.

Нагадаємо, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що країни Заходу досі не передали Україні достатньо систем протиповітряної оборони. За його словами, щоб змінити ситуацію, потрібна політична воля.

Своєю чергою міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна у Брюсселі заявив, що Україна повинна у найкоротші терміни отримати боєприпаси та системи протиповітряної оборони, щоб захистити себе від атак Російської Федерації. У країн НАТО є багато установок Patriot, які не використовуються.

Також генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг 4 квітня повідомив, що окремі країни-члени НАТО готові оголосити про постачання засобів протиповітряної оборони для України. Це може статись впродовж найближчих днів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 09.04.2024 10:18