Фото: соцмережі

Чи достатньо в окупантів ракет, щоб стабільно гатити по Києву: відповідь розвідки

Російські окупанти виробили певну кількість ракет, якими продовжують обстрілювати українські міста. До цього загарбники зробили невелику паузу після атаки на енергетичний сектор України.

Таку заяву зробив представник ГУР Андрій Юсов в інтерв’ю "Українській правді".

"У них зберігається можливість виробництва нового ракетного озброєння. Окрім того, коли ми говоримо про ракетні удари, вони бувають різні. На першому етапі повномасштабного вторгнення і потім — під час спроб занурити Україну у повний блекаут — вони ракет не шкодували. Тоді Росія витратила більшу частину наявних запасів свого високоточного ракетного озброєння", — заявив військовий.

Юсов також зауважив, що після зимової — абсолютно програшної історії з так званим ракетним бліцкригом по енергетиці, — було певне затишшя. 

"За цей час вони дещо виробили. Наприклад, десь 30 "Калібрів" рашисти можуть виробляти щомісяця. "Кинджалів" або "Іскандерів" — менше. Окрім того, змінюється тактика. Тепер вона гібридна, коли застосовуються і "Шахеди", і балістика, і крилаті ракети одночасно", — додав Юсов.

Представник розвідки також наголосив, що раніше обстріли були по всій Україні, а зараз ворог обирає для себе ключові цілі. І столиця України зараз стала сакральною ціллю для путінського режиму.

Юсов запевнив, що на такі атаки у росіян ще є ресурси, але повторювати масовані масштабні ракетні удари у них зараз немає можливості.

Міністерство оборони закликало українців не знімати роботу протиповітряної оборони під час атак росіян. Військові пояснюють, що поширення роликів роботи ППО ("виходи", треки ракет, спалахи, прильоти, сліди вибухів, руйнування, уламки боєприпасів тощо) та публікування цих матеріалів в соцмережах допомагає ворогу з оперативною дорозвідкою результатів ударів.

Міноборони просить не публікувати:

  • фото і відео пусків наших ракет протиповітряної оборони;
  • фото і відео позицій наших засобів ППО;
  • свої думки, яка українська зброя де може стояти і які об’єкти прикривати;
  • скільки одиниць техніки бачили чи пусків ракет чули.

Росіяни використовують таку інформацію для:

  • розвідки;
  • прокладання маршрутів застосування ракет для обходу наших ППО;
  • корегування та завдання ударів по самих засобах ППО.

Крім того, військові попереджали, що під час повітряних тривог українцям краще спуститися до бомбосховища, аніж перечікувати атаку вдома. Тому що правило "двох стін" не завжди є ефективним.

Нагадаємо, що Росія у ніч 6 червня атакувала Україну крилатими ракетами типу Х-101/555. Пуски були здійснені традиційно — зі стратегічних бомбардувальників Ту-95МС з району Каспійського моря. За даними Повітряних сил, більшість ракет летіли в напрямку Києва, однак силами та засобами протиповітряної оборони знищено усі 35 ворожих цілей.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.06.2023 20:29