Фото: opk.com.ua

Чи готова французька молодь воювати в Україні: несподівані результати опитування

Більшість представників французької молоді готова стати до лав армії та воювати на території України, якби це вимагало захисту Франції. Відповідні результати опитування днями опублікували у країні.

Про це повідомляє Le Parisien.

Згідно з новим дослідженням про молодь і війну, проведеним у 2023 році та опублікованим у п’ятницю організаціями Міністерства збройних справ, молоді французи демонструють "оновлений патріотизм", виявляючи готовність захищати свою країну в разі конфлікту.

Серед яскравих цифр цього соціологічного дослідження, першого на цю тему з початку російського вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року, кожна друга людина віком від 18 до 25 років каже, що готова приєднатися до Франції в Україні.

Опитування проводилось влітку 2023 року

Дослідження IRSEM (Інститут стратегічних досліджень військової школи) і DGRIS (Генеральний директорат міжнародних відносин і стратегії) проводилося в період з червня по грудень 2023 року Енн Мюксель, директором з досліджень CNRS і заступником директора центру політичних досліджень CEVIPOF.

Він аналізує серію опитувань, у тому числі опитування, проведене онлайн інститутом Ipsos, з вибіркою з 2301 особи, що представляє французьку молодь віком від 18 до 25 років. Це конкретне опитування проводилося в період з 16 червня по 9 липня 2023 року, задовго до заяв президента Еммануеля Макрона 26 лютого, який заявив, що не виключає відправлення сухопутних військ в Україну. Ще до провалу українського контрнаступу.

Сприйняття військової тематики

Однак у сприйнятті військової тематики молодшими поколіннями простежуються сильні тенденції. На запитання: "якби захист Франції вимагав, щоб країна брала участь у війні в Україні, чи були б ви готові взяти зобов’язання захищати свою країну?", 51% опитаних відповіли "так", у тому числі 17% "так абсолютно" і 34 "так, можливо". Майже чверть хлопців (24%) відповіли "так, абсолютно", порівняно з 12% дівчат.

Не згадуючи конкретну країну, 57% опитаних молодих людей заявили, що готові записатися під прапори "у разі війни".

"Відбувається відродження патріотизму, який відповідає на потребу в значенні, зобов’язанні, щоб почуватися корисним", — пояснив дослідник AFP. "Відчуття того, що конфлікт між Україною та Росією, біля воріт Європейського Союзу, становить відчутну небезпеку, дуже присутнє".

Майже третина молодих французів (31%) висловилися за розміщення французьких військ в Україні (порівняно з 17% у віці 50 років і старше).

Можливість ядерного конфлікту, порушувана Росією, широко побоюється (69%). Застосування ядерної зброї "проти країни у разі великого конфлікту" навіть отримує 49% схвальних думок, які вважають це або "прийнятним у певних випадках", або "цілком прийнятним".

Нагадаємо, 27 лютого президент Франції Еммануель Макрон заявив на зустрічі з журналістами за підсумками конференції на підтримку України, що Північноатлантичний альянс може відправити війська для допомоги Україні. Однак наразі відсутня єдина думка стосовно цього питання.

Раніше повідомлялось, що громадяни Франції не підтримують свого президента Еммануеля Макрона, який нещодавно заявив про можливе введення військ НАТО чи окремих західних країн до України в майбутньому.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 14.04.2024 15:57