Фото: Олексій Данілов. Джерело – РНБО

Чи готова Україна йти на компроміси Угорщині заради вступу в ЄС: відповідь Данілова

Заради вступу до Європейського Союзу Україна готова йти на компроміси з іншими державами. Відповідні нормативно-правові акти вже підготовлені

Таку заяву зробив секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов, повідомляє "Українське радіо".

Данілов прокоментував заяву президента Угорщини Віктора Орбана про блокування Будапештом початку перемовин про вступ України до ЄС. Він запевнив, що заради вступу Україна готова йти на компроміси щодо мови та освіти.

"Що стосується заяви Орбана, то ви чули заяву нашого віцепрем’єр-міністра Стефанішиної, яка безпосередньо переймається цим питанням. Ми готові йти на певні компроміси в цьому питанні для того, щоб досягнути великої мети й бути членами ЄС... Відповідні нормативно-правові акти вже підготовлені. На додаток, думаю, вони обов’язково будуть прийняті для того, щоб Угорщина не спекулювала на тих чи інших речах", — сказав Данілов.

Секретар РНБО також висловив переконання, що в разі виконання Україною в короткий термін вимог Євросоюзу, європейська спільнота не буде проти вступу.

"Має бути демократична вільна країна, де поважається людина, її права, закони, норми й правила, які є для всіх однаковими. Тоді ми критерії, які є в ЄС, дуже швидко виконаємо на 100%", — резюмував Данілов.

Нагадаємо, Європейська комісія 8 листопада презентувала звіт про прогрес, досягнутий Україною та іншими країнами-претендентами на вступ до блоку. У документі ЄК рекомендувала розпочати переговори щодо вступу нашої країни в Європейський Союз.

Водночас президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що темп переговорів щодо вступу України до Євросоюзу залежить від швидкості реформ. За її словами, тепер політичне рішення щодо початку переговорів має схвалити Єврорада. Це заплановано на грудень 2023 року.

Глава уряду Денис Шмигаль своєю чергою заявив, що менше ніж за півтора року Україна реалізувала низку важливих реформ, а також Кабмін провів селф-скринінг законодавства. Наступним кроком є підготовка до кінця року Національної програми адаптації законодавства України до актів права (acquis) ЄС. За його словами, з кожним днем Україна постійно наближається до повноцінного членства в ЄС.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 10.11.2023 23:29