На фото ATACMS. Джерело: Root Nation

Чи готові США передати ракети ATACMS Україні: заява Пентагона

Сполучені Штати Америки ще не ухвалили рішення щодо передачі Україні оперативно-тактичних ракетних комплексів ATACMS. Їх дальність ураження понад 300 кілометрів.

Таку заяву під час відеобрифінгу зробив прес-секретар Пентагона Патрік Райдер.

"Я бачив цю публікацію. Скажу, що мені нема чого оголошувати щодо ATACMS. І мені точно не відомо про жодні неминучі рішення, що стосуються ATACMS", — сказав він.

Нагадаємо, раніше газета The Wall Street Journal повідомляла, що Сполучені Штати Америки близькі до схвалення постачання Україні оперативно-тактичних ракетних комплексів ATACMS. Прискорення такого рішення пов'язано з тим, що у Росії почалась внутрішня боротьба військового керівництва.

Що відомо про ATACMS

Ракета ATACMS (Army TACtical Missile System) може досягати цілей на відстані в 300 км від місця запуску. Це дає можливість вражати як точкові, так і важливі цілі на великій площі точним вогнем. Для запуску ракети використовують модернізовану пускову установку M270 MLRS (дві ракети) або HIMARS (одна ракета). HIMARS мобільніший, тому його вогневі можливості менше, ніж у тяжчій гусеничній М270.

атаcms

Фото: "Мілітарний"

Ракети призначені для ураження точкових цілей противника. Це можуть бути командні пункти, пускові установки ракет, об’єкти ППО, вузли зв’язку, склади боєприпасів тощо. Крім того, ATACMS може працювати в будь-яких погодних умовах та у будь-який час доби. Ракети можуть вражати цілі противника на усіх окупованих територіях — у Херсонській, Запорізькій, Донецькій, Луганській, Харківській областях. Крім того, дальність ракети покриває Крим та Керченський міст.

Нагадаємо, раніше Майкл Маккол закликав уряд США передати ракети ATACMS Україні. За його словами, ЗСУ перемагають, коли США надають їм те озброєння, яке їм потрібно.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 30.06.2023 18:47