Джо Байден. Джерело: Facebook

Чи можна переслідувати президентів США за кримінальними звинуваченнями: відповідь Байдена

Президенти Сполучених Штатів Америки можуть підлягати кримінальному переслідуванню. Вони не повинні мати імунітету від судових рішень.

Таку думку висловив президент США Джо Байден, відповідаючи на запитання журналіста. Про це повідомив Bloomberg.

За його словами, він не бачить жодної причини, чому очільник Білого дому повинні мати абсолютний імунітет від судового переслідування, як це стверджує лідер республіканців і колишній президент Дональд Трамп.

Раніше Верховний суд США відмовився ухвалювати рішення щодо того, чи має Трамп імунітет від переслідування за події 6 січня 2021 року (штурм Капітолія) за позовом Міністерства юстиції. Трамп стверджує, що діяв у межах своїх службових обов'язків, коли його прихильники жорстоко штурмували Капітолій, намагаючись перешкодити законодавцям засвідчити перемогу Байдена.

Адвокати Трампа намагаються поховати провадження проти колишнього президента у зв’язку з цими подіями ще до судового розгляду по суті, який запланували на березень 2024 року. Вони стверджують, що Трампа за ті події можна було притягнути до відповідальності лише шляхом імпічменту — який, зрештою, провалився.

Суд першої інстанції з цим не погодився, після чого захист оскаржив це рішення у федеральному апеляційному суді у Вашингтоні. Верховний суд відмовився ухвалювати рішення, тож апеляція відбудеться 9 січня.

На початку серпня Трампу оголосили звинувачення у справі про штурм Капітолія. За ним він має постати перед судом у Вашингтоні у березні 2024 року, якщо апеляція його адвокатів не буде успішною та не призведе до затягування справи.

Нагадаємо, що 20 грудня Дональду Трампу заборонили брати участь у місцевих виборах претендентів-республіканців на висування кандидатом на посаду президента США. Такий вердикт виніс Верховний суд американського штату Колорадо. Експерти назвали його безпрецедентним.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 25.12.2023 22:08