Дональд Трамп. Джерело: "Слово і діло"

Суд штату Колорадо заборонив Трампу брати участь у виборах: деталі

Дональду Трампу заборонили брати участь у місцевих виборах претендентів-республіканців на висування кандидатом на посаду президента США. Такий вердикт виніс Верховний суд американського штату Колорадо.

Про це повідомив CNN. Судді пояснили своє рішення 14 поправкою до конституції США, яка забороняє учасникам заколоту працювати на найвищих державних посадах. Йдеться про штурм Капітолія США 6 січня 2021 року. За ухвалення заборони Трампу проголосували четверо суддів, проти — троє.

Вердикт суду щодо Трампа чинний лише на території штату Колорадо. Поки що він не набув чинності, оскільки колишній президент до 4 січня має право подати апеляцію до Верховного суду США.

Представник передвиборчого штабу Дональда Трампа Стівен Чунг одразу заявив, що рішення суду в Колорадо є помилковим і пообіцяв негайно його оскаржити до вищої судової інстанції країни.

Своєю чергою, The New York Times зазначив, що Верховний суд Колорадо відклав своє рішення до 4 січня 2024 року, щоби дати час Трампу подати апеляцію до Верховного суду США. Якщо він це зробить, постанову можуть призупинити на довше.

"Рішення є не тільки історичним і виправданим, але й необхідним для захисту майбутнього демократії в нашій країні", — заявив президент організації "Громадяни за відповідальність і етику" у Вашингтоні Ной Букбіндер, чия організація представляла виборців, які прагнуть дискваліфікувати Трампа.

У суді справа ґрунтувалася на декількох питаннях:

  • Чи був штурм Капітолія повстанням прихильників Трампа, якщо так, то чи брав участь Дональд Трамп у цьому повстанні через його повідомлення своїм прихильникам заздалегідь, його промову того ранку та його дописи у Twitter під час штурму?
  • Чи мають суди повноваження забезпечити виконання розділу 3 14 поправки без рішення Конгресу?
  • Чи стосується розділ 3 президентства?

Суддя Сара Воллес, яка ухвалювала рішення окружного суду в Колорадо, відповіла "так" на всі запитання, крім останнього. Оскільки в розділі 3 перелічено кілька посад, але не президентство, й оскільки президентська присяга сформульована інакше, ніж присяги перелічених посад, суддя Воллес дійшла висновку, що широка фраза "офіцери Сполучених Штатів" не мала на меті включати президентство. Верховний суд Колорадо не погодився.

"Ми не надаємо такої ж ваги, як районний суд, тому факту, що посада президента конкретно не згадується в третьому розділі. Ймовірніше, що президентська посада не внесена конкретно, тому що це очевидно", — написали судді.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський під час учорашньої підсумкової прес-конференції заявив, що можливе обрання Дональда Трампа президентом США матиме сильний вплив на Україну. Тоді американська політика стане більш економною та орієнтованою на внутрішні проблеми.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 20.12.2023 08:14