Олександр Сирський під час поїздки в один із підрозділів на передовій. Джерело: Telegram-канал головнокомандувача ЗСУ

Чи необхідні ЗСУ 500 тисяч мобілізованих: відповідь Сирського

Після перегляду внутрішніх ресурсів і уточнення бойового складу Збройних сил України озвучена цифра про потребу в 500 тисяч мобілізованих стала неактуальною. Її суттєво зменшили.

Про це заявив головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський в інтерв’ю "Укрінформу". При цьому він додав, що військове командування України очікує вдосталь людей, здатних захищати Батьківщину. Йдеться не лише про мобілізованих, але й про добровольців.

"Треба зважати на те, що люди — не роботи. Вони виснажуються, фізично та психологічно, особливо в умовах бойових дій. Наприклад, ті люди, які прийшли до ТЦК у лютому 2022 року, потребують відпочинку та лікування. Вистачить згадати, що бойову 110 бригаду залучено на Авдіївському напрямку від початку повномасштабного вторгнення. Їм треба відновитися та відпочити, і це — об’єктивна необхідність. І таких частин чимало", — наголосив головнокомандувач ЗСУ.

Він додав, що зараз переглядається чисельність певних частин, які не беруть участі у бойових діях, на підставі аудиту їхньої діяльності. Це дало змогу вивільнити тисячі військовослужбовців і спрямувати їх до бойових частин.

"Але й при цьому необхідно утримуватися від крайнощів. У всіх арміях світу є особовий склад, який не бере участі у бойових діях, але забезпечує бойові підрозділи. Це не менш важлива частина роботи. Та війна, яку ми вимушені вести проти російських загарбників, — це війна на виснаження, війна логістики. Тож значення ефективності тилових підрозділів не можна недооцінювати. Йдеться про систему забезпечення військ продовольством і боєприпасами, про ремонтні підрозділи, про медичні заклади та про багато іншого. Ці люди роблять свій внесок в ефективність бойових дій", — акцентував Сирський.

Він також наголосив: ті громадяни, які приходять до війська за мобілізацією, не потрапляють одразу на фронт. За дуже спеціальними винятками, наприклад, коли у людини вже є бойовий досвід, переважна більшість цих осіб прибувають до навчальних військових частин і центрів.

"Кількість людей, які проходять таке навчання, на лютий цього року становила 84 відсотки від загальної кількості мобілізованих. Лише після такого навчання їх можуть спрямовувати на доукомплектування військових частин для відновлення їхньої боєздатності", — пояснив Олександр Сирський.

Нагадаємо, генерал-майор Віктор Ніколюк заявляв раніше, що Україна має можливість здійснити підготовку будь-якої кількості особового складу, що буде визначена новим законом про мобілізацію.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 29.03.2024 12:12