Віктор Ніколюк. Фото: "АрміяInform"

Чи може Україна підготувати 500 тисяч мобілізованих: у ЗСУ зробили заяву

Україна має можливість здійснити підготовку будь-якої кількості особового складу, що буде визначена новим законом про мобілізацію, який може бути ухвалено у найближчому майбутньому.

Про це повідомив командувач підготовки Командування Сухопутних військ ЗСУ генерал-майор Віктор Ніколюк в інтерв’ю проекту "Радіо Свобода" "Донбас Реалії"

"500 тисяч, 100 тисяч, 200 тисяч — як буде визначено законом про мобілізацію, ми готові. На сьогодні, наприклад, ми постійно проводимо відповідні заходи, відбуваються службові наради, де уточнюються фактичні спроможності всіх навчальних центрів, реальний стан інструкторського складу, тому що значна частина залучена в районах виконання бойових завдань. Але станом на сьогодні ми спроможні будь-яку кількість особового складу навчити", — повідомив генерал-майор.

Ніколюк додав, що за кордоном було підготовлено 20% військовослужбовців, решта — проходили навчання в Україні. За його словами, за бойовим досвідом Україна вже "на декілька років випереджає тих, хто її навчає".

"Ми, звичайно, обмінюємось цим досвідом, але необхідно враховувати, що воно не стоїть на місці. Будь-яка війна змінюється, і ці тонкощі необхідно враховувати", — сказав Ніколюк.

Командувач підготовки Командування Сухопутних військ ЗСУ на питання, яких фахівців армія потребує найбільше, вказав, що це піхотинці.

"Це та піхота, яка йде вперед, яка штурмує, яка закріплюється в окопі, утримує позиції, та піхота заходить на ворожі позиції, відбиває ворога. Найбільш масова підготовка в сухопутних військах — це підготовка піхотинця. Не принижуючи ролі, дуже важливі і безпілотники, і танкісти, і артилеристи, і мінометники, будь-хто. Але на сьогодні — це піхота", — сказав він.

Зазначимо, що 25 грудня уряд вніс до парламенту законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби" №10378, у якому регулюються питання щодо відстрочки від призову на військову службу, у тому числі людей з інвалідністю. Та вже 11 січня 2024-го Кабмін відкликав документ й вирішив підготувати новий, адже багато з напрацьованих пропозицій народні обранці не готові були підтримати.

Очікується, що новий документ про мобілізацію надійде до Ради найближчими тижнями.

Нагадаємо, 19 грудня 2023 року президент Володимир Зеленський повідомив, що військові на одній зі Ставок пропонували мобілізувати додатково ще 450-500 тисяч людей, але це питання допрацьовується. У січні Зеленський заявив, що станом на зараз не бачить потреби мобілізувати півмільйона людей.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 29.01.2024 02:35