Фото: Вікіпедія

Чи передасть найближчим часом Німеччина Україні ракети Taurus: прогноз Bild

Україні не варто найближчим часом очікувати від Німеччини постачань далекобійних ракет Taurus. Відповідні заяви лунають від німецьких посадовців у кулуарах.

Про це повідомляє Bild.

За даними видання, Німеччина ще не спрямовувала Україні офіційну відмову від постачання, але в непублічних обговореннях "дала зрозуміти, що ракети поки не поставлятимуть".

ЗМІ також наголошують, що глава німецького уряду Олаф Шольц залишає питання Taurus для України відкритим, але постачання вважаються вкрай малоймовірним у майбутньому.

Посилення української ППО

За даними Bild, представникам українського уряду на переговорах з німецькою стороною дали зрозуміти, що Німеччина хоче зробити все можливе для подальшого посилення протиповітряної оборони нашої країни, зокрема й передати більше ракет для ЗРК Patriot.

Джерело додає, що минулого тижня під час закритого засідання комітету із закордонних справ Шольца запитали, чому Франція та Британія вже передають крилаті ракети Україні, а Німеччина все ще ні. За словами неназваних учасників засідання, Шольц відповів, що обидві країни "можуть робити те, що нам не дозволено, тому таке питання перед ними не стоїть".

Канцлер міг мати на увазі надання Україні геоданих щодо ракетних цілей, а також можливої присутності німецьких фахівців "на землі" для обслуговування ракет.

"Представники німецького уряду також висловлювали стурбованість тим, що ракетами Taurus може бути вражений Керченський міст", — додає Bild.

Що відомо про Taurus

Авіаційна крилата ракета Taurus KEPD 350 великої дальності призначена для високоточного ураження захищених цілей противника на дальності до 500 км. Ракета важить 1 400 кг, її довжина — п'ять метрів.

ракета Таурус

Фото: ipress.ua

Базова модель ракети Taurus оснащена тандемною бетонобійною бойовою частиною типу MEPHISTO. Лідируючий заряд бойової частини — кумулятивний, основний заряд — фугасний, він розміщений у високоміцному корпусі, форма якого оптимізована для пробивання бетону та важких порід ґрунту. Вага фугасного заряду разом з корпусом становить 400 кілограмів, загальна вага бойової частини — 480 кілограмів. Система підриву бойової частини може програмуватися на повітряний чи підземний підрив. У разі повітряного підриву обидва заряди підриваються одночасно.

Нагадаємо, 14 серпня до Києва приїхав міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер. Це перший візит німецького високопосадовця в Україну від початку повномасштабного вторгнення. Він заявив, що Німеччина планує щорічно видавати Україні по п’ять мільярдів євро військової підтримки. Це триватиме до 2027 року. Щоправда, рішення про виділення п'яти мільярдів євро на військову підтримку України ще має затвердити німецький парламент. Загалом, за словами міністра, з початку повномасштабної війни допомога Німеччини Україні склала 22 мільярди євро.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Війна, 04.10.2023 22:35