Фото: Telegram Зеленського

Чи піде Зеленський на другий термін, якщо вибори пройдуть у 2024 році: відповідь президента

Президент України Володимир Зеленський заявив, що не покине свою країну під час війни. У такий спосіб він відповів на запитання, чи піде він на другий термін, якщо вибори у 2024 році таки відбудуться.

Таку заяву Володимир Зеленський зробив в інтерв'ю RTP. Він наголосив, що під час війни Україна юридично не має права проводити вибори. Водночас глава держави додав, що "готовий вносити зміни до законодавства".

Зеленський також запевнив, що не боїться програшу на виборах президента України, але, на його думку, вибори мають проходити повністю на території України. Це дасть можливість проголосувати військовим та українцям, які зараз перебувають за кордоном.

"Ми не можемо позбавити їх голосу. Я хочу, щоб все було законно і прозоро, як і на попередніх виборах. Я не хочу це пропустити", — додав глава держави.

Також, за словами Зеленського, нікуди не поділась загроза атак РФ та необхідності захисту виборчих дільниць. Відповідаючи на запитання, чи балотуватиметься він на виборах, Зеленський заявив, що не покине свою країну під час війни.

"У 2024 році, якщо триватиме війна, і якщо вибори відбудуться, я ніколи в житті не покину свою країну", — додав президент.

Вибори в Україні

Найближчі вибори, які мають відбутися в Україні, є парламентськими. Їхнє проведення заплановане на 29 жовтня 2023 року, але в умовах війни така можливість заборонена законом.

Також у 2024 році в Україні мають відбутися президентські вибори — вони заплановані на кінець березня.

Раніше спікер парламенту Руслан Стефанчук заявляв, що парламентські вибори в Україні будуть проводити лише після закінчення воєнного стану. Нині організувати голосування неможливо через декілька причин. Щоправда, вже у липні голова Верховної Ради сказав, що Конституція не забороняє проведення виборів під час війни.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський пояснював, що хотів би виборів, аби показати, що не тримається за владу. Президент наголосив, що йому імпонує ідея "зробити це упродовж року".

Своєю чергою американський сенатор від Республіканської партії США Ліндсі Грем заявив, що, попри введений воєнний стан через широкомасштабне вторгнення РФ, в Україні у 2024 році мають відбутися вибори. Водночас у Центрі стратегічних комунікацій наголошують, що поки Україна не переможе Росію, проведення виборів неможливе.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 31.08.2023 16:40