Фото: "Уніан"

Чи пришвидшить звільнення "вишок Бойка" деокупацію Криму: роз'яснення експертів

Повернення під контроль України "вишок Бойка" збільшує оперативний простір Сил оборони у Чорному морі. Це наближає деокупацію тимчасово захопленого Криму.

Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Фахівці наголошують, що поки цей об'єкт перебував під окупацією Російської Федерації, то на українському шельфі проводився незаконний видобуток.

Також росіяни використовували ці платформи як військовий об'єкт, адже вони слугували вертолітними майданчиками та конструкціями для розміщення технічних засобів спостереження.

"Морські бурові платформи — власність України, захоплена російськими окупантами у 2014 році. Україна завжди повертає своє… Встановлення контролю над буровими платформами біля самого кримського узбережжя свідчить про розширення операційного простору Сил оборони України у Чорному морі й наближає час визволення Криму", — йдеться у повідомленні Центру стратегічних комунікацій.

"Вишки Бойка": від окупації до звільнення

Бурові газо- та нафтовидобувні платформи біля узбережжя Криму в Чорному морі отримали назву "вишки Бойка" тому, що угодою щодо їхнього придбання займався Юрій Бойко — міністр енергетики часів Віктора Януковича. У парламенті дев'ятого скликання він представляв заборонену політсилу "Опозиційна платформа — За життя". 

Бурові газовидобувні платформи В312 та В319 називаються "Петро Годованець" та "Україна". Вони були збудовані в Чорному морі біля берегів Криму 2010 та 2012 років відповідно. Тоді вони оцінювалися у 400 мільйонів доларів кожна. 

Вишки були розташовані у територіальних водах України на Одеському газовому родовищі: у відносній близькості до острова Зміїний та за 100 км від Одеси. Після анексії Криму 2014 року Росія привласнила ці бурові платформи й перейменувала їх на "Крим-1" та "Крим- 2". У грудні 2015 року платформи були переміщені до Голіцинського родовища біля узбережжя окупованого Криму.

вишки Бойка

Розташування "вишок Бойка" на мапі

Від моменту захоплення "вишок" Росія проводила незаконний видобуток газу на українському шельфі під охороною кораблів свого "Чорноморського флоту" та спецназу, який постійно перебував на платформах.

У 2022 році російські війська встановили на кожній із чотирьох викрадених установках засоби радіоелектронної розвідки та боротьби, вертолітні майданчики. Йдеться про РЛС типу "Нева" та гідроакустичні системи, завдяки яким окупанти контролювали надводний, повітряний і підводний простір у північно-західній частині Чорного моря між Кримом та Одесою.

Власником установок є українське державне акціонерне товариство "Чорноморнафтогаз". Його 100% акцій належать НАК "Нафтогаз України".

20 червня 2022 року Збройні сили України завдали ракетного удару по "вишках Бойка", тим самим позбавивши росіян можливості добувати газ у Чорному морі.

11 вересня 2023 року Головне управління розвідки поінформувало, що Україна повернула під свій контроль "вишки Бойка". За даними ГУР, спецпризначенці захопили під час своєї операції цінні трофеї. Зокрема запас вертолітних боєприпасів типу некерованих авіаційних ракет та радіолокаційну станцію "Нева", яка відстежує рух кораблів у Чорному морі.

Нагадаємо, у розвідці показали унікальні документальні світлини таємної спецоперації на газовидобувних платформах, так званих "вишках Бойка" у Чорному морі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.09.2023 15:39