Фото: ГУР

Повернення "вишок Бойка": розвідка показала унікальні кадри спецоперації

Підрозділи Головного управління розвідки Міністерства оборони 11 вересня повернули під контроль України так звані "вишки Бойка". У розвідці показали унікальні документальні світлини таємної спецоперації на газовидобувних платформах у Чорному морі.

Фото були опубліковані у Telegram ГУР. За даними розвідників, що спецоперація відбувалася у кілька етапів:

  • шлях розвідників-спецпризначенців штормовою акваторією на гумових човнах;
  • зачистка об'єктів та демонтаж засобів розвідки держави-агресора;
  • зіткнення з ворожою авіацією;
  • евакуація "Конана" — воїна, який опинився за бортом та провів у відкритому морі 14 годин.

Повернення "вишок Бойка"

Підрозділи Головного управління розвідки Міністерства оборони 11 вересня провели спецоперацію, унаслідок якої повернули під контроль України так звані "вишки Бойка" біля берегів Криму в Чорному морі.

Ці об'єкти Росія окупувала у 2015 році, а після повномасштабного вторгнення використовувала у військових цілях, зокрема, як вертолітні майданчики. Також розміщувала там радіолокаційні станції.

Відомо, що унікальну операцію зі встановлення контролю над "вишками Бойка" провели сили підрозділів ГУР МО України, зокрема під контроль були повернуті бурові платформи "Петро Годовалець" та "Україна", а також СПБУ "Таврида" і СПБУ "Сиваш".

Під час операції спецпризначенці захопили трофеї: запас вертолітних боєприпасів типу НАР (некерованих авіаційних ракет) та радіолокаційну станцію "Неву", яка може відстежувати рух суден у Чорному морі. В одній із фаз операції українські спецпризначенці на катерах вступили в бій з російським винищувачем Су-30 — його уразили, він відступив.

Нагадаємо, британська розвідка пояснювала, що острів Зміїний та "вишки Бойка", які розташовані у Чорному морі, є важливими стратегічними об'єктами. Між українськими і російськими морськими та повітряними силами йшли бої за дані об'єкти. Вони можуть використовуватися як передові бази розгортання, місця для посадки вертольотів і розміщення ракетних систем великої дальності.

23 серпня у територіальних водах поблизу острова Зміїний, в районі так званих "вишок Бойка", відбулося зіткнення військового літака окупантів та українських бойових катерів. Сили безпеки й оборони України завдали удару по літаку окупантів в Чорному морі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Війна, 11.09.2023 18:49