Фото: Сергій Лавром / росЗМІ

Чи санкціонували США таємні переговори з Росією щодо України: відповідь Держдепу

Адміністрація президента США Джо Байдена не санкціонувала і не підтримувала секретних зустрічей, які колишні високопосадовці національної безпеки країни проводили з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим та іншими росіянами з приводу можливих переговорів про припинення війни в Україні.

Про це повідомили у відомстві США, пише Reuters.

За інформацією NBC News, у квітні в Нью-Йорку колишні офіційні особи США зустрілися з Лавровим, до них приєдналися колишній американський дипломат і президент Ради з міжнародних відносин Річард Хаас, що залишає свою посаду, і два колишні помічники Білого дому.

Незрозуміло, як часто ця група, до якої входили колишні чиновники Пентагона, проводила дискусії з іншими відомими росіянами, яких вважали наближеними до Кремля, повідомляє NBC News. Принаймні один неназваний член групи вирушив до Росії, йдеться у повідомленні.

"Адміністрація Байдена не санкціонувала ці обговорення. І, як ми неодноразово говорили, нічого про Україну без України", — заявив представник Держдепартаменту у відповідь на питання Reuters.

Прес-секретар мав на увазі політику адміністрації, яка полягає у тому, щоб не обговорювати можливі переговори щодо припинення війни без участі українських офіційних осіб. Він також заявив, що адміністрація продовжуватиме постачати зброю Києву, щоб українські офіційні особи "могли вести переговори з позиції сили, коли, на їхню думку, настане час".

Представник Білого дому національної безпеки Джон Кірбі заявив в інтерв'ю CBS News, що Білий дім був у курсі неофіційних дискусій.

NBC News з посиланням на шість осіб, поінформованих про обговорення, заявило, що вони були спрямовані на те, щоб закласти основу для можливих переговорів про припинення війни, що стартували після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року.

Нагадаємо, міністр оборони України Олексій Резніков закликав очікувати на "хороші новини" за підсумками майбутньої зустрічі "Рамштайн". Він обговорив деталі зі своїм американським колегою Ллойдом Остіном.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.07.2023 09:54