Андрій Демченко. Фото: "Медіацентр — Україна"

Чи спостерігається нині загроза нового наступу з Білорусі: заява прикордонників

Ситуація на кордоні з Білоруссю є повністю контрольованою, загрози повторного наступу російських окупантів з цього напрямку нині не спостерігається.

Про це повідомив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко в ефірі телемарафону.

"Ситуація по кордону з Білоруссю залишається повністю контрольованою. Ми не фіксуємо ні переміщення техніки, ні переміщення особового складу з будь-яких підрозділів по той бік кордону", — сказав він.

Водночас, наголосив Демченко, Білорусь і надалі підтримує Росію у війні проти України, а тому цей напрямок зберігає статус загрозливого.

"Але наразі з того боку кордону немає такої загрози, як це було на початку повномасштабного вторгнення. Бо у Росії немає, зокрема на території Білорусі, необхідних сил, щоб здійснити повторне вторгнення", — пояснив речник прикордонників.

Зауважив посадовець й те, що певний час тому Росія вивела всі свої підрозділи з Білорусі, а нових не заводила.

"Але у будь-який момент Росія може поновити свої дії, обираючи напрямок Білорусі. Тому ми маємо бути готові до розвитку будь-яких ситуацій. Тож, власне, кордон укріплюється з інженерного погляду. Також окремі загрозливі напрямки мінуються підрозділами ЗСУ тощо", — поінформував речник.

Нагадаємо, що Україна продовжує зводити інженерні загородження на кордоні з Білоруссю. Прикордонники перебувають на варті цілодобово та повністю контролюють ситуацію. Нині лінія розмежування з небезпечним сусідом захищена оборонними спорудами та облаштованими керованими та некерованими мінно-вибуховими загородженнями. 

За інформацією Державної прикордонної служби України, білоруські громадяни беруть участь у війні проти України на боці Росії. На початку листопада українські захисники нещодавно взяли в полон 33-річного білоруса Максима Запеку. На відео, яке опублікували прикордонники, він зізнався, що погодився воювати проти України для того, аби заробити грошей. Окупанти обіцяли йому, що він нібито займатиметься побутовими завданнями далеко від лінії фронту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.12.2023 02:19