Чи вдасться Україні домогтися прориву в роботі Конференції з роззброєння?

18 СІЧНЯ 2019 08:49

У понеділок в європейському відділенні ООН в Женеві стартує перша в 2019 році сесія Конференції з роззброєння. Вона пройде під головуванням України.

Її учасники обговорять питання, які стосуються загального припинення ядерних випробувань, нерозповсюдження ядерної зброї, заборони зброї масового знищення, хімічної зброї, обмеження і скорочення звичайних озброєнь і збройних сил.

За роки свого існування Конференція з роззброєння і її попередники - комітети розробили такі важливі документи, як Договір про нерозповсюдження ядерної зброї, Конвенції про заборону хімічної і біологічної зброї.

Однак на протязі вже більше 20 років учасники Конференції не можуть почати переговори по розробці нових інструментів в галузі роззброєння. Справа в тому, що Конференція працює на основі консенсусу і не може приймати ніяких, навіть процедурних, рішень без згоди всіх держав-членів.

У цьому році перша частина сесії Конференції пройде з 21 січня по 29 березня, друга - з 13 травня по 28 червня і третя - з 29 липня по 13 вересня. Головують на сесії держави-члени в алфавітному порядку. Представник кожного з них очолює Конференцію чотири тижні. У 2019 після України ця честь випаде Великобританії, Венесуелі, В'єтнаму і Зімбабве.

Конференція з роззброєння була створена для розробки договорів і угод щодо обмеження гонки озброєнь. Її завдання - визначати першочергові заходи, спрямовані на повне і загальне припинення ядерних випробувань, заборона зброї масового знищення, хімічної зброї, обмеження і скорочення звичайних озброєнь і збройних сил. До складу Конференції з роззброєння входять 65 держав, в тому числі Білорусь, Казахстан, Росія і Україна.

У своєму нинішньому форматі цей орган приступив до роботи в 1979 році як наступник Наради Комітету з роззброєння. Саме тоді було вирішено, що Конференція буде єдиним багатостороннім переговорним виставкою міжнародного співтовариства для вироблення угод з роззброєння.

Конференція з роззброєння формально не є органом ООН, проте її фінансування здійснюється Організацією з коштів її бюджету, призначених для надзвичайних конференцій.

Політика, 18.01.2019 08:49