Фото: ілюстративне. Джерело: "Бліц-інфо"

Чи видаватиме Німеччина Україні ухилянтів від мобілізації: роз'яснення від Deutsche Welle

Можливість екстрадиції українських ухилянтів з Німеччини існує, але ймовірність цього вкрай мала. Це стосується осіб, які виїхали з країни під час повномасштабної війни, тікаючи від мобілізації.

Про це пише Deutsche Welle з посиланням на експертів.

Зазначається, що процедура екстрадиції між Німеччиною та Україною здійснюється на підставі Європейської конвенції про видачу правопорушників. За словами представників Міністерства юстиції Німеччини, дезертирство та ухилення від військової служби, не можуть бути підставою для екстрадиції.

Водночас такі злочини, як давання хабарів, щоб не бути мобілізованим, не є винятками для екстрадиції. Фахівці пояснили, що захищений статус, який часто мають українські біженці в Німеччині, не перешкоджає екстрадиції в цьому разі, хоч і може затримати його.

Аби екстрадиція була можливою, українські правоохоронці мають зібрати докази, відкрити кримінальне провадження, оголосити підозру або заочно винести вирок і подати екстрадиційний запит. Лише після цього німецькі суди можуть почати розгляд щодо його обґрунтованості.

Чому екстрадиція ухилянтів з Німеччини є малоймовірною

Руді Фрідріх, голова організації Connection E.V., яка відстоює права відмовників від військової служби та дезертирів, називає можливість екстрадиції українських ухилянтів "дуже гіпотетичною".

"Ми не знаємо, яким може бути обґрунтування такого запиту на екстрадицію. Можна лише сказати, що видача за злочини, передбачені військовим правом, неможлива, а стосовно інших злочинів, то це має розглядатися судами в кожному окремому випадку, крім того, є можливість оскарження", — сказав він.

Фрідріх також наголошує, що навіть у разі початку екстрадиційної процедури у Німеччині, ухилянти можуть подати прохання про притулок, і тоді, як прохачі притулку, перебуватимуть під захистом упродовж усієї процедури розгляду. 

Скільки чоловіків виїхало до Німеччини

За даними МВС Німеччини, в країну після 24 лютого 2022 року в'їхало 214 263 українських чоловіків у віці 18 до 60 років. З них станом кінець липня у Німеччині залишалося 184 272 особи. Скільки з них потрапили в Німеччину і залишалися в країну, порушуючи українське законодавство, і скільки втекли від мобілізації за допомогою хабарів, підробки документів, незаконного перетину кордону чи інших порушень, невідомо. В МВС Німеччини повідомили, що наразі жодних звернень з боку Києва щодо екстрадиції чоловіків не надходило.

Екстрадиція українців-порушників з-за кордону

Раніше голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що українців призовного віку, які виїхали за кордон за підробленими довідками про непридатність до служби, можуть повернути додому шляхом екстрадиції. Щоб визначити таких осіб, державні органи проводитимуть попередній аналіз, який займатиме декілька місяців.

За його словами, у разі підкупу посадовця, аби отримати "липову" довідку, відповідатимуть обоє: хабарник і той, хто запропонував гроші. Правоохоронці зроблять усе можливе, аби легалізувати докази й висувати обвинувачення.

Нагадаємо, що чоловіків, які незаконно залишили Україну, може екстрадувати Польща. Для цього наша держава має оформити міжнародний ордер на арешт кожного з ухилянтів. Відповідно до угоди з Україною, вже видано декількох українців, які переправляли ухилянтів до Європи.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.09.2023 22:34