Фото: УП

Які категорії громадян Україна повертатиме з-за кордону першими: відповідь Мін‘юсту

Міністр юстиції України Денис Малюська заявив, що у Верховній Раді готують до ухвалення спеціальний закон, який забезпечить окремий режим тримання для тих, кого повертатимуть з-за кордону до України під час війни. В першу чергу це стосуватиметься топ-корупціонерів.

В ефірі телемарафону очільник Мін'юсту зазначив, що наразі закордонні суди відмовляють в екстрадиції з огляду на бойові дії, які ведуться в Україні, вимагаючи додаткових заходів безпеки для українських втікачів.

"У країнах Європи, де здебільшого перебувають наші топзлочинці, суди дуже обережно ставляться до питання екстрадиції, зокрема у зв'язку з тим, що у нас триває війна", — зауважив Малюська.

За його словами, адвокати громадян нашої країни за кордоном апелюють саме до ризиків у питанні безпеки, пов’язаних із вторгненням Росії на територію України. Тому іноземні суди поки переважно відмовляють Києву в екстрадиції.

"Зараз в Верховній Раді є спеціальний закон, який забезпечить окремий режим тримання для тих, кого екстрадують в війну, щоби забезпечити додаткові заходи їхньої безпеки... Після того, як ми адаптуємо, налаштуємо нашу систему на прийом екстрадованих під час війни, безумовно показники поліпшаться", — запевнив він. 

Денис Малюська зазначив, що для екстрадиції інших категорій, зокрема й ухилянтів від мобілізації, потрібно виконати одразу кількох умов. 

"Це, зокрема, така сама покараність за подібний злочин за кордоном, відповідно зібрання усіх необхідних доказів, які свідчать про вину тієї чи іншої особи, і після цього теоретично екстрадиція могла б бути можливою… Це вкрай-вкрай складна робота, кропітка юридично, тобто умовно завтра в величезному масштабі це імплементувати було б неможливо. Спочатку підуть топи, які вкрали найбільше — їх ми спробуємо екстрадувати в першу чергу, а середня риба та інші персонажі підуть пізніше трішки", — пообіцяв Малюська.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський за підсумками наради РНБО повідомив, що в Україні триває перевірка військово-лікарських комісій. Скоро правоохоронці її завершать, але вже зараз є кілька висновків. За його словами, потрібно перевірити значний масив рішень ВЛК щодо інвалідності та непридатності до військової служби, які були ухвалені після 24 лютого.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 03.09.2023 18:35