Денис Малюска: юридичні баталії з РФ – бої стратегічні, і на кону не стільки гроші, скільки політика

20 ЖОВТНЯ 2021 13:53

Кваліфікація юристів, які займаються «реєстраційним рейдерством», росте: Мін’юст встановлює нові й нові бар’єри – вони ж знаходять нові й нові способи їх обійти. Зараз залишилося кілька системних дірок, де «реєстраційне рейдерство» трапляється, які швидко закрити не виходить з об’єктивних міркувань. Перше – це офшорні компанії. Їх у випадку корпоративних конфліктів «рейдерять», і Мін’юст не може цей процес проконтролювати, адже документи готуються в іноземних юрисдикціях. Друге – це хакерські атаки. Їх поступово теж закривають, але потрібно розуміти, що рівень ІТ у приватному секторі, рівень хакерів, і рівень спеціалістів Міністерства – не співмірний. 

Повідомляє TrueUA, з посиланням на Міністерство юстиції.

«Ми можемо зменшити кількість таких атак, але повністю їх імовірність прибрати неможливо. Втім, вже зараз можна говорити про те, що епоха «реєстраційного рейдерства» закінчилася. Це не повністю нівелювання, під нуль. Проблеми завжди будуть виникати. І нині вони в рівні, але рівень зараз не йде в порівняння з тим, що було навіть 2 роки тому», – говорить Міністр юстиції України Денис Малюська.

Нині чимало порушень в реєстрах зупиняються через Антирейдерську комісію. Однак, як тільки будуть напрацьовані процеси, коли реєстри автоматично блокуватимуть незаконні дії реєстраторів, – її можна буде ліквідувати. Нині ж необхідність в діяльності Колегії залишається. У цьому контексті та говорячи про гучні кейси із затриманням адвокатів, які нібито збирали гроші на хабар для Мін’юсту, очільник профільного відомства зазначив: «За своїх співробітників я завжди був упевнений. До того ж, юрист, який відслідковує роботу Антирейдерської комісії, може з вірогідністю відсотків 90 передбачити результати розгляду справи. Тому що наша практика однозначна і вона не змінюється, на відміну від тих самих судів. Кількох адвокатів затримали – чудово: чим менше шахраїв, які збирають гроші під Міністерство юстиції – тим кращою буде наша репутація».

Говорячи про платні камери в слідчих ізоляторах, які вже нині заробили більше 6 млн грн, Міністр юстиції зазначив, що зароблені суми зростають непропорційно. Попервах були невеликі суми, але після того, як кількість камер збільшилася, – вже по мільйону можна буде заробляти за 2,5 місяці. Плюс ще зараз додаткові послуги з’являться  – Інтернет і телефонія.

«Розуміється на міжнародних арбітражах, вільно володіє англійською, бажано французькою, може спокійно в іноземних юрисдикціях здійснити представництво в суді» – саме таку людину, за словами Дениса Малюськи, нині шукає Міністерство на посаду заступника очільника відомства, який виконуватиме повноваження, які до звільнення мав Іван Ліщина – Уповноважений у справах Європейського суду з прав людини.

«Боляче, звісно, відпускати таких професіоналів, але втримати гарних юристів, які можуть отримувати в десятки разів більшу заробітну плату в приватному секторі, я не можу. Я сподіваюся, що я таку ж саму людину знайду на місце Івана Ліщини, яка буде зацікавлена у досвіді, в контактах і рядку в резюме, що був уповноваженим. Це єдиний мотиватор», – говорить Міністр юстиції.

Говорячи про міжнародні судові справи, згадали зокрема позов Росії щодо так званого боргу Януковича – 3 мільярди доларів. Денис Малюська зазначив, що наступне засідання по цій справі буде восени, і воно може бути останнім.

«Росіяни хотіли б, щоб залишилося в силі рішення першої інстанції про стягнення коштів за спрощеною процедурою, що в України навіть немає аргументів, які б варто було навіть аналізувати. Втім, є й інший варіант, на нашу користь: це або перейти у повний судовий процес, дослідити всі докази й аргументи України в цій справі (це означатиме, що справа слухатиметься ще, як мінімум, кілька років), або ж зупинити процес до вирішення в якійсь іншій міжнародній судовій інстанції (що теж означає зупинення розгляду на якийсь надзвичайно тривалий невстановлений час). Крім того, активні юридичні баталії, юридичні «бойові дії» з Російською Федерацією в України ведуться по всьому світу. Там стратегічні бої, і на кону не стільки гроші, скільки політика», – розповів Міністр юстиції України.

Фото з мережі інтернет.

Також читайте: Третьякова і волонтери: нова сумнівна ініціатива скандальної депутатки

Політика, 20.10.2021 13:53