Третьякова і волонтери: нова сумнівна ініціатива скандальної депутатки

20 ЖОВТНЯ 2021 08:36

Народний депутат від "Слуги народу" Галина Третьякова внесла на розгляд парламенту законопроект, який може звернути увесь волонтерський рух в Україні.

На це на своїй сторінці ФБ звернув увагу речник міжнародної волонтерської розвідспільноти InformNapalm Михайло Макарук.

Йдеться про законопроект 4521 "Про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки волонтерської діяльності". Документ, нібито, повинен допомогти волонтерам, хоча насправді визначає такий механізм організації волонтерської діяльності, який зробить громадську допомогу арміі практично неможливою. Особливо це стосується іноземців, які змушені будуть не лише надати для обробки свої персональні дані, але й укласти із волонтерською організацією офіційний договір. 

  "Що вони хочуть зробити?", - пояснює Михайло Макарук.

"Припустимо у вас є волонтерська організація. І до вас звертається українська діаспора, або, навіть якийсь американець чи поляк, який щиро ненавидить Росію та безмежно хоче допомогли українським бійцям фінансово.

І тут починаються проблеми. Законопроєкт від «слуг» змушує волонтера:

✔️ Укласти офіційні договори про волонтерську діяльність з іноземцями. Щоб порядочок був. Бо, бачте, армії вони вирішили без дозволу допомагати. Якщо хтось з іноземців хоче спокійно волонтерити, то має:

✔️ Отримати дозвіл Мінсоцполітики.

✔️ А щоб отримати цей дозвіл — зібрати перелік документів. Зокрема, дозвіл іноземця на обробку його персональних даних.

✔️ Законпроєкт каже, що подавати документи треба за 20 днів до дати залучення коштів від іноземця...

✔️ Якщо ви все-таки стерпіли подвійну ганьбу та приниження, зібрали документи, подали заявку, вичекали 20 днів, то вам можуть відмовити в дозволі на співпрацю з іноземцем..."

"Я не знаю, що «слуги» хочуть довести цим законопроєктом. Те, що вони ненавидять волонтерський рух чи те, що вони просто повні йолопи, які псують те, що працює?, - резюмує Михайло Макарук. 

Суспільство, 20.10.2021 08:36