Фото: Офіс президента

Чи завадить війна в Ізраїлі підтримці України? Відповідь Столтенберга

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що війна Ізраїлю з бойовиками ХАМАС не завадить підтримці України. За його словами, тільки за останні дні союзники по НАТО зробили нові важливі заяви щодо розширення підтримки України.

Заяву Єнса Столтенберга цитує Deutsche Welle.

Він зазначив, що країни НАТО рішуче заявили, що ситуація в Ізраїлі не підірве здатність, готовність і рішучість Альянсу продовжувати підтримувати Україну.

"Отже, підтримка України з боку НАТО — це не тільки слова, це конкретні дії. Думаю, що найкращим вираженням нашої підтримки є конкретні дії, які видно на місцях щодня в рамках нашої постійної підтримки України", — сказав Столтенберг.

Зазначимо, що міністр оборони України Рустем Умєров заявив, що за підсумками засідання у форматі "Рамштайн" Україна отримала допомоги на пів мільярда доларів. Україні, за словами Умєрова, потрібно більше систем протиповітряної оборони, важкого озброєння, боєприпасів.

Зокрема, уряд Іспанії підтвердив передачу Україні додаткових шести пускових установок для зенітно-ракетних комплексів Hawk. Глава іспанського оборонного відомства Маргарита Роблес наголосила, що шість зенітних установок будуть інтегровані в американську батарею. В листопаді в Іспанії проведуть навчання для українських операторів та технічного персоналу ЗРК Hawk.

Також 11 жовтня Сполучені Штати Америки офіційно оголосили про новий пакет допомоги Україні. Його вартість сягає 200 мільйонів доларів.

Кошти США для України

Палата представників Конгресу США 28 вересня проголосувала за виділення Україні 300 мільйонів доларів. Ці кошти були вилучені з проекту оборонного бюджету країни, й за їхнє ухвалення голосували окремо.

Конгрес США 30 вересня ухвалив законопроект про тимчасовий бюджет. Це було необхідно для того, щоби не допустити шатдауну уряду. До змісту законопроекту не увійшло нове фінансування допомоги Україні. Це питання хочуть розглянути окремо. Основний законопроект про бюджет у США не могли затвердити у передбачені терміни, оскільки частина республіканців вимагала урізати, на їхню думку, зайві витрати.

Президент Байден закликав конгресменів "припинити ігри" та затвердити допомогу Україні. З закликом виділити кошти на ці потреби виступив і Держдеп. 

Загалом адміністрація має намір Джо Байдена отримати "добро" на пакет сумою понад 40 мільярдів доларів, з якого близько 24 мільярди доларів мають бути виділені Україні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що команда Байдена планувала повідомити союзників про угоду з Конгресом, яка дозволяє продовжувати військову допомогу Україні. Зокрема, конференція мала на меті послаблення побоювань, що протидія Республіканській партії може дати Володимиру Путіну новий поштовх у його прагненні захопити владу в Україні взимку.

Як відомо, проблема з подальшою допомогою США Україні виникла після того, як ультраправі республіканці розпочали блокувати прийняття бюджетних законопроектів на наступний фінансовий рік, вимагаючи урізати, на їхню думку, зайві витрати. Зокрема, вони виступали проти додаткової допомоги Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 14.10.2023 00:05