Фото: Матітас Пуусепп. Джерело – Siim Lõvi /ERR

Чи здатні росіяни відкинути ЗСУ в Курській області: відповідь міноборони Естонії

Українській армії успішно вдалося приховати свої плани підготовки до операції в Курській області, завдяки чому було досягнуто ефекту несподіванки. Наразі немає ознак того, що росіяни мають достатньо сил, щоб контрнаступати в Курській області та відкинути Сили оборони з цієї території.

Таку заяву зробив заступник начальника штабу дивізії сил оборони Естонії підполковник Маттіас Пуусепп, пише err.ee.

"Ймовірно, у збройних сил Російської Федерації є проблеми з командуванням у цьому регіоні. З цієї причини вони не змогли ефективно відреагувати на дії ЗСУ і вчинені дії несуть оборонний характер, тобто вони встановлюють оборонні лінії, переміщують підрозділи", — сказав Пуусепп 16 серпня на прес-конференції міністерства оборони.

Крім того, за його словами, ЗСУ успішно вдалося приховати свої плани, завдяки чому цілком досягнуто ефекту несподіванки.

"За повідомленнями російських соціальних медіа збройні сили РФ незабаром мають розпочати контрнаступ. Однак поки що немає ознак, що у росіян є достатня кількість сил і районів, щоб розгорнути подібні масштабні дії", — сказав підполковник.

Пуусепп зазначив, що основна бойова активність ведеться на околиці населеного пункту Суджа, що приблизно за 44 кілометри на північний схід від міста Суми та на відстані близько 10 кілометрів від державного кордону.

"На основі даних з відкритих карток під контролем ЗСУ перебуває понад 500 квадратних кілометрів території Курської області", — сказав підполковник. Проте активна діяльність розгортається на більшій ділянці й ЗСУ збільшують цю територію, хоч темп і не такий швидкий, як був на початку атаки.

Пуусепп зазначив, що в сусідній Бєлгородській області ситуація також не стабільна і місцева влада 14 серпня запровадила режим надзвичайної ситуації регіонального рівня. Пізніше, 15 серпня, режим набув статусу федерального рівня. Аналогічні дії було скоєно тижнем раніше у Курській області.

Нагадаємо, за даними аналітиків американського Інституту вивчення війниукраїнській армії вдалося зайти на територію Бєлгородської області Російської Федерації, проте Сили оборони не змогли там закріпитись через підготовленість росіян до відбиття таких атак.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.08.2024 12:35